WordPress käyttää oletuksena artikkelien ja sivujen lisäyksessä ja muokkauksessa TinyMCE nimistä WYSIWYG-editoria (what you see is what you get). Editorissa on oletuksena näkyvillä hyvin oleellisia toiminnallisuuksia, mutta ei lähellekään kaikkia toiminnallisuuksia, joita TinyMCE tarjoaa. Jos editorin käyttö ei ole vielä tuttua, voit tutustua siihen käyttöoppaan artikkelisisällön muotoilu videolla.

Huom! Ultimate TinyMCE ei toimi enää WordPress 3.9 tai uudemman kanssa oikein. Saman tekijän uusi WP Edit korvaa Ultimate TinyMCE:n.

Omien kokemuksieni perusteella pyydetyimmät editorista oletuksena puuttuvat toiminnallisuudet ovat ankkurilinkkien ja taulukkojen lisäys. Näiden muokkaus onnistuu toki editorin teksti välilehdellä, mutta tämä tarkoittaa suoraan HTML-koodin muokkausta, joka ei ole kovinkaan käyttäjäystävällistä. Tällä kertaa käymme läpi Ultimate TinyMCE lisäosan, jonka avulla muun muassa nämä toiminnallisuudet saa lisättyä editoriin. Tämän lisäksi muita lisätoimintoja on saatavilla kymmenittäin. Tsekkaa siis video, niin saat helposti käyttöösi lisää toimintoja editoriin!

 

WordPressin lisäosahakemistossa on myös toinen vastaavanlainen suosittu TinyMCE lisäosa nimeltään Advanced TinyMCE. Itse suosin Ultimate TinyMCE lisäosaa, sillä sitä kehitetään edelleen aktiivisesti ja olen aikoinaan törmännyt Advanced TinyMCE lisäosan kanssa yhteensopivuusongelmiin muiden lisäosien kanssa.

Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress-oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi, miten lisätä toiminnallisuuksia WordPressin sisältöeditoriin.

WordPress käyttää artikkelien ja sivujen sisältöeditorina TinyMCE nimistä työkalua. TinyMCE tarjoaa editointiin paljon mahdollisuuksia, joista itse asiassa WordPressissä on käytössä vain osa. Useimmiten kysytyimmät toiminnallisuudet, jotka editorista oletuksena puuttuvat ovat taulukon luonti ja ankkurilinkkien lisäys. Näitä varten editoria on mahdollista muokata niin, ettei kyseisiä asioita tarvitse itse lisätä HTML-koodina vaan ne pystyy tekemään suoraan graafisella puolella.

Tässä kohtaa kuvaan astuu Ultimate TinyMCE lisäosa. Lisäosan avulla editoriin saa erittäin paljon lisää toiminnallisuuksia.

Asennetaan lisäosa ensin. Käyttöönoton jälkeen sivupalkkiin ilmestyy kohta Mahtava TinyMCE.

Button Options kohdassa voi määrittää mitä työkaluja editoriin lisätään. Kuten näkyy, vaihtoehtoja on monta kymmentä. Emme käy tässä yhteydessä kaikkia kohtia läpi. Vaihtoehdot kannattaa itse käydä läpi ja miettiä, mitkä voisivat olla sinun sivustollasi hyödyllisiä. Jokaisen kohdan ohessa on mahdollista myös määrittää mille riville ikoni editorissa lisätään.

Lisätään editoriin jo aiemmin mainitut taulukkojen ja ankkurilinkkien lisäys. Tallennuksen jälkeen kun menemme esimerkiksi muokkaamaan artikkelia, näemme, että toiminnallisuudet löytyvät nyt editorin kolmannelta riviltä.

Toiminnallisuuksia on saatavilla niin paljon, ettei niitä kannata kaikkia ottaa käyttöön. Tämä sekoittaa editorin käyttöä vain turhaan, jos ikoneita on useita kymmeniä.

Palataan vielä lisäosan asetuksiin. Misc options kohdassa on vielä kaikenlaisia lisäasetuksia. Jos näitä asetuksia muuttaa, kannattaa olla tarkkana. Erityisesti PHP-vimpaimen käyttöönotto, wpautop-funktion poistaminen käytöstä tai p ja br tagien poistaminen käytöstä vaativat tarkkaavaisuutta. PHP-vimpaimen käyttö mahdollistaa PHP-koodin ajamisen suoraan vimpaimessa. Tämä taas on iso tietoturvariksi, jos joku ulkopuolinen pääsee käsiksi ylläpitoon. Wpautop funktion ja p tai br tagien poistaminen taas muuttaa suurella todennäköisyydellä sitä, miltä kirjoitettu sisältö näyttää julkisella puolella.

Admin options kohdassa on asetuksia, jotka vaikuttavat ainoastaan ylläpidon puolella oleviin toiminnallisuuksiin. Jos esimerkiksi et halua nähdä joka puolella olevia mainoksia pro-versiosta voit ottaa ne pois päältä. TinyMCE-editori on myös mahdollista ottaa käyttöön artikkelien ote-kentissä.

Kuten asetussivulta kävi jo selväksi, lisäosasta on saatavilla myös maksullinen Pro-versio. En ole kuitenkaan koskaan sitä tarvinnut, sillä ilmaisversio on jo itsessään erittäin kattava.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

  • Timppa sanoo:

    Voiko Wp:ssä jotenkin muokata teeman html koodia jotkin suomennoksetSuomennokset Tiesitkö että voit myös itse vaikuttaa kuinka moni teema ja lisäosa on saatavilla suomeksi? Osallistu yhteisön toimintaan ja tutustu "Näin osallistut WordPress lisäosien ja teemojen kääntämiseen" artikkeliin. tarvitsisivat sitä?

  • han toi man sanoo:

    Luon WP editillä taulukon 3 solua yhdellä rivillä. Lisään valokuvan ensimmäiseen soluun ja kirjoitan tekstiä kahteen muuhun. Tulos on aivan ihmeellinen Tekstit alhaalla kummallisesti. Kuinka tasaan solujen koon etteivät muutu kirjoittaessa?

    • Timo Leiniö sanoo:

      Joskus tyylejä varten pitää itse kirjoittaa CSS:ää. WP Editin taulukon muokkaus ei hirveästi anna vaihtoehtoja taulukon tyylien säätämiseen. TablePressillä pystyy jonkin verran tyylejäkin säätämään, joten sitä kannattaisi ehkä kokeilla. https://wpopas.fi/nain-luot-taulukoita-wordpressiin-entista-helpommin/

      • han toi man sanoo:

        Kiitos vinkistä, mutta hirvittävä työ Tablepressin kanssa, koska yli 500 valokuvaa laitettava ja niiden viereen kaksi solua joissa tekstiä. :)
        Vahinko ettei ole yksinkertaista mahdollisuutta kun ei osaa CSS:ää

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *