Kuvien käyttäminen blogeissa on suosittua ja suositeltavaa. Kuvien lisääminen WordPressissä on helppoa, mutta monesti ongelmana on se, mistä saisi kuvia käyttöönsä laillisesti. Googlen kautta kuvia löytyy miljoonittain, mutta yleensä kuvien lisenssiehdot vaihtelevat huomattavasti. Lisenssiehtojen mukaan kuvia ei välttämättä saa käyttää missään ilman lupaa, joissakin tapauksissa ei-kaupallisilla sivustoilla ja niin edelleen. Tällä kertaa käymme läpi, miten saat helposti käyttöösi tuhansia kuvia suoraan WordPressiin laillisesti.

Verkosta löytyy toki useita kuvapankkipalveluista, joista kuvia voi ostaa. Jos kuviin on varattu oma budjetti, maksullisista palveluista saa varmasti laadukkaimmat kuvat. Jos budjettia ei kuitenkaan ole ja silti haluaisit kuvia suosittelen tutustumaan Instant Images -lisäosaan.

Kuvat blogiin muutamalla napin painalluksella

Instant Images -lisäosalla pystyy etsimään suoraan WordPressissä kuvia. Lisäosa hakee kuvia Unsplashista, Pixabaystä ja Pexelsistä. Kyseisten palveluiden lisenssit myös antavat sinulle todella kattavat vapaudet kuvien käyttöön esim. artikkeleissa ja sivujen kuvituksessa. Saat myös muokata kyseisiä kuvia omaan käyttöösi jopa ilman mainintoja / linkkejä toiselle sivustolle.

Lisäosalla näet suoraan ilmaisia kaupalliseen käyttöön sopivia kuvia. Voit siis keskittyä täysin oikean kuvan hakemiseen ja lisäosa hoitaa loput. Kuvan hakeminen tapahtuu artikkelin tai sivun muokkausnäkymässä mediakirjastosta.

Mediakirjastossa ollessasi klikkaa ”Instant images” jonka jälkeen voit välilehdeltä valita mistä palvelusta haluat kuvan hakea ja tuoda mediakirjastoosi. Oletuksena avataan Unsplashin kuvakirjasto.
Palvelusta riippumatta kuvahaku löytyy oikeasta laidasta. Suomenkielellä jos yrittää hakea jotain niin tulokset ovat erittäin vaihtelevia. Joten suosittelen käyttämään Englantia kun haet tiettyyn aiheeseen sopivaa kuvaa.
Kuvaa klikkaamalla saat haluamasi kuvan ladattua samantien mediakirjastoosi käyttöä varten.
Hammasratasta klikkaamalla saat kuvan ominaisuudet auki josta on hyötyä hakukoneoptimointia ajatellen.
Asetuksista kannattaa samantien muokata URL-osoite, Otsikko ja alt-teksti paremmaksi ja kyseistä kuvaa kuvaavaksi. Kannattaa ottaa huomioon, että Google ei ymmärrä mitä kuvassa on jos ei osassa tai kaikissa osioissa ole haluttu sana mainittuna. Kuten tässä tapauksessa gorilla.

Instant Imagessa ei ole mitään asetuksia mitä pitäisi muuttaa tai konfiguroida sen enempää. Voit kuitenkin muuttaa esim. max kokoja mitä voidaan ladata mediakirjastoon: Media > Instant Images > Settings kohdan alta. Oletuksena asetukset on jo mielestäni todella hyvät, joten muutoksia ei välttämättä tarvitse tehdä.

Kyseessä on todella tervehdyttävä lisäosa WordPressin maailmassa. Tästä lisäosasta on varmasti hyötyä sinulle jos itse blogitat tai asiakkaasi blogittavat koska ei välttämättä tarvitse lähteä hakemaan kuvia erillisestä palvelusta.

Tässä myös eräitä mielenkiintoisia palveluita, josta voit jopa ostaa kuvia käyttöösi:

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

  • Susanna Peltoniemi sanoo:

    Hei. Minulle suositeltiin WordPressiä kovasti ja eilen sitten laitoin maksullisen version verkkosivuja varten. Nyt minulla on ongelma, onko todellakin niin, että en voi käyttää omia kuviani verkkosivulla ollenkaan? Tämä turhauttaa kovasti ja on mennyt paljon aikaa hukkaan ja lisäksi rahaa.

    • Niko Vittaniemi sanoo:

      Hei Susanna,

      Tervetuloa WordPressin pariin o/ Toki voit käyttää omia kuviasi verkkosivuilla. Käytännössä kuvien lisääminen onnistuu sivuja ja artikkeleita luodessa mm. ”Lisää media” näppäimen kautta jos sinulla on klassinen editori käytössä jos taas sinulla on nykyinen lohkoeditori käytössä niin voit lisätä ensin ”Kuva” lohkon, jonka jälkeen voit joko siirtää kuvan koneeltasi, lisätä aikaisemmin lataamasi kuvan mediakirjastosta tai jopa toisesta url-osoitteesta.

  • Sami Niemi sanoo:

    Kiitos jälleen kerran hyvästä artikkelista ja vinkistä. Jotain tällaista olen jo jonkin aikaa etsiskellyt, testaan tätä heti omalla sivustollani. Vielä kun löytäis jostain hyvän kirjaston peruskuvakkeita, joita vois käyttää sivustolla ilmaiseksi. Tango-projekti on ainakin yksi vaihtoehto, mutta tuo projektin sivusto (http://tango.freedesktop.org/) on ollut alhaalla jo pidemmän aikaa. Tiedätkö jotain vastaavaa kuvakekirjastoa?

    • Timo Leiniö sanoo:

      En ole tuota Tango-projektia käyttänyt tai nähnyt, joten en tiedä minkälaisia kuvakkeita siinä on saatavilla kun ei tuo sivukaan nyt toimi. Itse käytän monissa projekteissa Font Awesomen ikoneita (http://fontawesome.io/)

  • samikeijonen sanoo:

    Tässä on hyvä listaus muutamasta kuvapalvelusta, joiden kuvia saa käyttää vapaasti. En kylläkään tarkastanut ihan kaikkien sivujen lisenssiehtoja.

    https://medium.com/design-ux/62ae4bcbe01b

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *