Tässä osassa käymme läpi seuraavat asiat:

  • Kuinka luot uuden sivun WordPressiin?,
  • Kuinka lisäät otsikon sivuun?
  • Kuinka lisäät sisältöä sivuun?
  • Kuinka lisäät polkutunnuksen sivuun?
  • Kuinka valitset kirjoittajan?
  • Kuinka määrität yläsivun sivulle?
  • Kuinka asetat sivupohjan sivulle?
  • Kuinka julkaiset tai ajastat sivun?

WordPress-versio: 3.8+


Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress-oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi uuden sivun lisäyksen. Sivuja käytetään yleensä staattisen sisällön näyttämiseen. Tämä tarkoittaa sisältöä, joka ei yleensä hirvittävän useasti muutu, ja jonka julkaisuajankohta ei ole erityisen tärkeä.

Tämän videon ohessa on linkki artikkeliin, josta voi lukea tarkemmin artikkelien ja sivujen eroista ja siitä miten niitä voi käyttää.

Pääsemme lisäämään uuden sivun Lisää uusi kohdassa. Sivun lisäys muistuttaa osittain uuden artikkelin lisäystä. Ensimmäisenä on sivun otsikko ja tämän jälkeen sivun sisältökenttä. Sisällön lisäys toimii samalla tavalla kuin artikkeleissa ja käymme sen läpi erillisessä videossa.

Avainkenttiä käytetään yleensä lisäämään jotakin tiettyä tietoa kyseiselle sivulle. Avainkenttien käyttöä varten tulisi olla oma sivupohja, johon kyseinen avainkenttä haetaan. Jos et ole tietoinen avainkentistä, et niitä tarvitse.

Keskustelu kohdassa voi määrittää sivukohtaisesti, saako kyseiseen sivuun kommentoida tai ovatko paluuviitteet ja päivitysilmoitukset sallittuja. Nämä asetukset ylikirjoittavat Asetukset osiossa määritetyt yleiset keskusteluasetukset. Paluuviitteiden avulla on mahdollista saada tietoon, jos joku on linkannut kyseiseen sivuun jostakin muusta sivustosta. Jos paluuviite hyväksytään, se yleensä näytetään kommenttien ohessa. Suurin osa paluuviitteistä on nykyään spämmiä ja niitä saattaa suosituilla sivustoilla tulla riesaksi asti. Tämän takia itse yleensä otan paluuviitteet pois päältä.

Sivujen sisältö on myös monesti sellaista, ettei kommentointia niihin välttämättä haluta. Kuka esimerkiksi haluaisi kommentteja käyttöehto sivulle?

Polkutunnus kertoo sen, missä osoitteessa sivu näkyy. Polkutunnus on käytössä vain jos asetuksien osoiterakenteeksi on valittu jokin muu kuin oletus. Polkutunnus luodaan oletuksena otsikosta, mutta sen voi myös itse määritellä.

Kirjoittaja kohdassa voi määritellä sivun kirjoittajan.

Sivulle voi määrittää myös artikkelikuvan. Artikkelikuva näytetään yleensä sivun alussa. On kuitenkin mahdollista, ettei teema hyödynnä artikkelikuvaa mitenkään. Tämä selviää parhaiten kokeilemalla. Jos artikkelikuvaa ei käytetä, sitä ei tarvitse määrittää.­­­­­­

Sivun asetukset kohdassa voi määrittää sivulle yläsivun, sivupohjan ja järjestyksen. Yläsivumäärityksen perusteella sivuston rakenteesta voi tehdä hierarkkisen. Sivupohjan­­­ mukaan sivun ulkoasua voi muokata. Sivupohjien määrä riippuu käytettävästä teemasta. Jos sivupohjia ei ole oletuspohjan lisäksi yhtään, tällöin sivupohjan valintaa ei näytetä ollenkaan.

Järjestyksen avulla saman tasoiset sivut voi järjestää numeroarvoilla haluttuun järjestykseen.

Tämän jälkeen on enää jäljellä sivun julkaisuun liittyvät säädöt. Ennen kuin sivua julkaisee sen voi esikatsella esikatsele napista. Tällöin toiseen välilehteen avautuu näkymä, joka näyttää sen, miltä sivu tulee oikeasti näyttämään.

Tallenna luonnos napista voi tallentaa muutokset, ilman että sivua julkaisee. Tällöin sivu on luonnos tilassa.

Sivun tilan voi muuttaa myös tarkastettavaksi, jos julkaisuprosessissa on erillinen tarkastusvaihe. Tätä ei ole kuitenkaan pakko tehdä.

Näkyvyys kohdassa voi valita sivun näkyvyyden. Vaihtoehtoina ovat julkinen, salasanasuojattu ja yksityinen. Julkinen sivu näkyy kaikille. Salasanasuojattu sivu kysyy käyttäjältä salasanaa ennen kuin sisällön voi nähdä. Yksityinen näkyy vain järjestelmään kirjautuneille käyttäjille.

Alimmassa kohdassa voi ajastaa sivun julkaisun myöhemmälle ajan kohdalle tai sitten sivun voi julkaista heti painamalla Julkaise nappia. Sivun voi myös siirtää tarvittaessa roskakoriin.

Näkymä toimii muutoin samalla tavalla kuin aiemmatkin näkymät. Tiettyjä elementtejä voi siirrellä paikasta toiseen ja ne voi sulkea.

Näyttöasetuksista voi säätää mitkä kaikki elementit oletuksena näkymässä näkyvät.

Keskustele ja kysy

  • hannu hietikko sanoo:

    minulla on ollut 10 vuotta ostettu kotisivutila http://www.unianova.eu

    sen palvelun tarjoaja sami ahvenniemi suosittelee world pressiä

    mutta en ymmärrä onko tämä WP sidoksissa siihen kotisivutilaan

    vai onko tämä aivan erillinen palvelu

    onko se maksuton

    voinko kirjoitella blogejani yleiseen jakoon ilmaiseksi ?

    • Timo Leiniö sanoo:

      WordPress vaatii toimiakseen jonkin kotisivutilan (webhotelli yleensä), johon WordPress asennetaan. Siinä mielessä siis tässä on kytkös. Kannattaa selvittää toimiiko WordPress nykyisessä kotisivutilassasi. Tähän osaa vastata nykyisen kotisivutilan tarjoaja.

      WordPress itsessään on ilmainen, mutta kotisivutilasta ja domainista joudut yleensä vuosittain maksamaan 100-200€. Jotkut teemat ja lisäosat WordPressiin voivat myös olla maksullisia, mutta yleensä saatavilla on myös joku vastaava ilmainen vaihtoehto.

      Kun WordPress on asennettu, voit sen jälkeen julkaista blogejasi niin paljon kuin haluat.

  • Elisa sanoo:

    En saa sivuja näkyviin, vaikka näyttöasetuksissa ne ovat valittuna.

    • Timo Leiniö sanoo:

      Pystytkö tarkentamaan, missä sivut eivät näy?

      • Elisa sanoo:

        Eli Ulkoasu > Valikko-osiossa. Teema on Panoramic.

      • Timo Leiniö sanoo:

        Onko sivut julkaistu? Muistaakseni valikko osiossa ei näy luonnostilassa olevia sivuja.

  • Hanna sanoo:

    Olen tehnyt Edda-teemalla kolme uutta sivua; blogi, tietoa ja yhteystiedot. En kuitenkaan saa näitä näkyviin valikossa. Miksen? Sivut eivät myöskään näy kohdassa ulkoasu -> valikko.

    • Timo Leiniö sanoo:

      Ulkoasu > Valikko osion oikeassa yläkulmassa pitäisi olla ”Näyttöasetukset” välilehti. Tarkasta että siellä on Sivut täpättynä.

  • Rosita Juurinen sanoo:

    Olen yrittänyt luoda sivua, jonka sisältö näkyy vain niille jotka saavat siihen linkin, mutta tällaista en kyllä nähtävästi pysty tekemään vai onko jotain keinoa saada piilotetuksi sivu muilta ja menu -valikosta? Miten toteutetaan laskeutumissivut sun muut joille tullaan vain linkin kautta? Teema on mh themesin cicero, vaikuttaako se?

    • Timo Leiniö sanoo:

      Jos sivut ilmestyvät automaattisesti valikkoon, yleensä ne saa tarvittaessa poistettua Ulkoasu > Valikot osiosta. Cicero ei ole itselleni tuttu teema, on myös mahdollista että teema väkisin näyttää linkit valikoissa. Tässä kohtaa asiaa kannattaa kysyä Ciceron teeman tekijältä.

  • Hei, katsoin juuri ”Uuden sivun lisäys” videon. Olen pitkään kaivellut Word pressiä löytääkseni miten saan sivuista alhaalta kommentoinnin pois. En tavallaan halua pyytää lukijoita kommentoimaan yhteystietojani tai sitä keitä minulla on yhteistyökumppaneina. Videolla esitettiin että sivua tehdessä alhaalta pystyy poistamaan kommentoinnin. Menin omille word press (liquorice-teema) blogin sivuille, mutta vastaavaa toimintoa en niistä löytänyt. Olisin avusta kovin kiitollinen.

    • Timo Leiniö sanoo:

      Kun olet sivun muokkausnäkymässä, klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa näyttöasetukset kohtaa ja katso onko keskustelu kohta ruksitettu vai ei. Näyttöasetuksista voi säätää sitä, mitkä osiot näkyvät ylläpidossa.

      • Hei, katsoin ko kohdan juuri ja siellä ei ole ruksittuna kommentit ja keskustelut kohtia lainkaan. silti näkyy. Koitin myös sitä että ruksin ja päivitän ne ja sitten poistan ruksit ja päivitän. Kumpikaan toimi ei muuttanut näkymää sivuilla mihinkään suuntaan. oivoi.

      • Timo Leiniö sanoo:

        Vaikuttaa siltä, että tuo liquorice-teema ei osaa ottaa oikein huomioon tuota asetusta. Toisin sanoen se näyttää kommenttiosan, vaikka kommentointi ei olisi päällä. Valitettavasti ongelman ratkaiseminen onnistuu vain muuttamalla teeman lähdekoodia. Muutosta kannattaisi pyytää teeman tekijältä.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *