Tässä osassa käymme läpi seuraavat asiat:

  • Miten muokkaat ja muotoilet sisältöeditorin tekstiä?
    • Lihavointi, kursivointi, yliviivaus, alleviivaus
  • Kuinka lisäät linkkejä ja poistat niitä?
  • Kuinka erotat otteen?
  • Kuinka tasaat tekstin?
  • Kuinka lisäät otsikkotyylit?
  • Kuinka vaihdat tekstin väriä?
  • Kuinka liität tekstiä toisista lähteistä (esim. Word)?
  • Kuinka lisäät erikoismerkkejä?
  • Kuinka sisennät tekstiä?

WordPress-versio: 3.8+


Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress-oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi artikkelien sisältöeditorin ja kuinka siihen syötettävää sisältöä pystyy muokkaamaan.

Siirrytään ensin artikkelin muokkaukseen.

Ensimmäisenä editorissa ovat tekstin tyylittelyvaihtoehdot. Tekstiä voi editorissa lihavoida, kursivoida ja yliviivata. Haluttu teksti pitää ensin maalata hiirellä ja tämän jälkeen editorista voi painaa haluttua tyyliä. Useita tyylejä voi yhdistellä samaan tekstin osaan.

Tämän lisäksi editorissa voi luoda järjestämättömiä ja järjestettyjä listoja. Monitasoisen listan saa luotua käyttämällä sisennä toimintoa.

Tietyn kappaleen voi määrittää lainaukseksi. Se miltä lainaus näyttää sivulla ja editorissa riippuu käytetystä teemasta.

Sisältöä pystyy myös tasaamaan vasemmalle, keskelle tai oikealle.

Linkin lisäys onnistuu maalaamalla teksti ja sen jälkeen painamalla ketjukuvaketta. Tämän jälkeen aukeaa ikkuna, johon voi syöttää linkin, linkin otsikon ja valita avataanko linkki uuteen ikkunaan tai välilehteen. Yleensä linkki kannattaa avata uuteen välilehteen, jos linkki osoittaa kokonaan toiseen sivustoon. Sisäisten linkkien lisäämiseen on hakutyökalu, jolla olemassa olevasta sisällöstä voi helposti löytää halutun sivun tai artikkelin.

Linkin pystyy poistamaan menemällä linkin kohtaan ja klikkaamalla rikkinäisen ketjun kuvaa.

Seuraavana on otteen erotusnappi. Mikäli käytettävä teema ei käytä artikkelin ohessa olevaa otetta, mutta artikkelit halutaan silti katkaista tietystä kohtaa listaussivulla, tällöin kannattaa käyttää otteen erotusnappia. Nappia painamalla editoriin tulee erotusviiva siihen kohtaa missä kursori on. Tällä tavoin otteen voi katkaista itse missä kohdassa haluaa.

Editorin saa myös koko näytön tilaan. Täten pystyy paremmin keskittymään pelkästään sisällöntuotantoon.

Toisen rivin ikonit saa piiloon ja esiin ensimmäisen rivin viimeisestä napista.

Ensimmäisen rivin viimeisestä napista saa esiin toisen rivin toiminnallisuuksia.

Pudotusvalikosta saa valittua ennalta määritettyjä tyylejä. Tätä kautta pystyy helposti lisäämään erikokoisia otsikoita artikkeliin. Kannattaa huomioida, että hakukoneoptimoinnin takia artikkeliin kannattaa laittaa vain yksi ensimmäisen tason otsikko ja yleensä tämäkin on itse artikkelin otsikko. Eli yleensä editoriin tulevat otsikot ovat toisen tai sitä alemman tason otsikkoja.

Tämän lisäksi tekstiä voi alleviivata ja tasata molemmilta reunoilta.

Tekstin väriä voi myös muuttaa. Erilaisten värien käyttämisessä kannattaa kuitenkin olla hyvin varovainen. Räikeän värinen teksti on vaikea lukea.

Tämän jälkeen riviltä löytyy tekstin liittämistoiminto, jonka avulla liitettävästä tekstistä poistetaan muotoilut. Monesti jos tekstiä kopioidaan suoraan toisesta lähteestä siitä saattaa tulla oudon näköistä, koska mukana tulee myös muotoiluja, jotka eivät WordPressin editorissa toimikaan samalla tavalla kuin alkuperäisessä työkalussa. Teksti kannattaa siis kopioida aukeavaan kenttään ja tämän jälkeen voi painaa Lisää. Ohessa voi myös määrittää sen säilytetäänkö rivinvaihdot.

Tämän jälkeen riviltä löytyy vielä erikseen tekstin liittäminen Wordista, joka toimii muutoin samalla tavalla.

Seuraavana on muotoilujen poistonappi. Maalaamalla editorissa halutun pätkän tekstiä ja painamalla nappia, kyseisestä pätkästä poistetaan kaikki muotoilut.

Sisältöön on myös mahdollista lisätä erikoismerkkejä valmiista listasta.

Seuraavana rivissä ovat sisennysnapit. Tekstiä voi tarvittaessa sisentää, sekä sisennyksen voi tietysti myös ottaa pois. Sisennyksen avulla pystyy myös tekemään monitasoisia listoja.

Tämän jälkeen ovat vielä kumoa ja toista napit, joiden avulla voi kumota tai toistaa jo tehtyjä operaatioita editorissa.

Viimeisenä nappina on vielä erillinen ohjenappi, josta aukeaa pieni lisäohje. Kannattaa huomioida erityisesti Pikanäppäimet kohta, jossa kerrotaan editorin pikanäppäimistä. Pikanäppäimien käyttö saattaa nopeuttaa artikkelien kirjoittamista huomattavasti, kun ei tarvitse hiirellä valita aina toimintoja.

Editorin oikeassa yläkulmassa on välilehdet Graafinen ja Teksti. Graafista välilehteä kannattaa pyrkiä aina käyttämään. Tekstitila näyttää HTML-koodin. Joskus saattaa tulla tilanteita, joissa editoriin tarvitsee lisätä HTML-koodia. Jos siis tietää mitä on tekemässä, silloin voi teksti tilaa käyttää. Graafisen ja teksti tilan välillä ei yleensä kannata poukkoilla edestakaisin, sillä tämä voi sekoittaa HTML-koodia. Kannattaa siis tehdä muutokset jommassakummassa tilassa ja tämän jälkeen tallentaa muutokset ja sitten vaihtaa tilaa.

Editoriin on mahdollista saada paljon lisääkin toiminnallisuuksia lisäosan avulla.

Keskustele ja kysy

  • kkk sanoo:

    Siis jos tekstikappaleet on tasoitettu molemmista reunoista, ja pitäisi sitten saada otsikot sisennettyä vasemmalle muutaman sentin (jotta voisi näppärästi erotella leipätekstin ja otsikon selkeästi toisistaan). Kysymys koskee myös Word 2013 -ohjelmaa, johon olisi myös kiva saada vastaus. Kiitos jo etukäteen!

    • Timo Leiniö sanoo:

      Ajassa 4.15 on käsitelty listojen sisennys. Samalla napilla pystyy sisentäämään normaalia tekstiä / otsakkeita. Wordissä pitäisi olla vastaavanlainen nappi myös aloitusvälilehdellä.

  • kkk sanoo:

    Hei miten otsikot saa sisennettyä, esim. kappaleesta vasemmalle?

  • justus sanoo:

    Siis edellisellä kerralla jossa en saanut kommentoitua asiani koski sitä että miten esim. luodaan animoitu banneri ja valikoiden luominen haluttuun kohtaan bannerin päälle. Tällainen tutoriaali video on minusta aivan turhanpäiväinen, tällaiset asiat opitaan jo ala-aste ikäisenä.

    • wpopas sanoo:

      Tämä kuulostaa hyvin pitkälti siltä, että ratkaisu vaatisi räätälöidyn pätkän HTML ja JavaScript -koodia, joka liitetään sivuille. En usko, että tällaiseen löytyy suoraan mitään lisäosaa. Minkälaisesta animaatiosta on kyse? Tästä riippuu hyvin paljon voiko sitä toteuttaa HTML+JavaScriptillä tai esimerkiksi Flashilla.

  • justus sanoo:

    No eihän se kommentointikaan pelannut edellisellä kerralla. Luota nyt sitten tällaisiin WP-sivuston teko-ohjelmaan. Taitaa olla *** tällaiset ohjelmat?

    • wpopas sanoo:

      Pahoittelut, jos kommentointi ei ole toiminut. Tällä hetkellä kommentointi ainakin toimii ok, enkä ole aikaisemmin huomannut kommentoinnissa mitään vikaa.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *