Tässä osassa käymme läpi seuraavat asiat:

  • Kuinka luot uuden artikkelin WordPressiin?
  • Kuinka lisäät otsikon artikkeliin?
  • Kuinka lisäät sisältöä artikkeliin?
  • Kuinka lisäät otteen artikkeliin?
  • Kuinka lisäät paluuviite osoitteet artikkeliin?
  • Kuinka lisäät polkutunnuksen artikkeliin?
  • Kuinka valitset kirjoittajan?
  • Kuinka lisäät avainsanoja ja kategorioita artikkeliin?
  • Kuinka julkaiset tai ajastat artikkelin?

WordPress-versio: 3.8+


Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi, kuinka uusi artikkeli luodaan.

Artikkelit näytetään yleensä sivuilla aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Tämä takia artikkelit soveltuvat parhaiten uutisten ja blogikirjoitusten tekemiseen.

Pääsemme artikkelin luonti näkymään klikkaamalla Artikkelit valikosta Lisää uusi.

Valitaan ensin näyttöasetuksista näkyville kaikki toiminnallisuudet artikkeliin liittyen.

Käydään ensin läpi vasemman puolen osiot. Ylimpänä on artikkelin otsikko kenttä. Tähän kenttään kannattaa kirjoittaa mahdollisimman hyvä artikkelia kuvaava lyhyt otsikko.

Seuraavana on itse artikkelin sisältökenttä. Tähän kenttään syötetään artikkelin varsinainen sisältö, kuten tekstit ja kuvat. Kenttään on liitetty muokkausta helpottava editori, jonka avulla tekstiä voi muotoilla. Käymme editorin toiminnallisuudet ja kuvien lisäyksen läpi tarkemmin erillisissä videoissa. Tällä kertaa tyydymme siihen, että lisäämme kenttään vain tekstiä.

Sisältökentän alla on artikkelin ote. Ote on lyhennelmä artikkelista, joka saatetaan näyttää artikkelien listausnäkymässä. Kannattaa huomata, että otteen käyttö riippuu teemasta. Jotkut teemat käyttävät sitä, jotkut taas eivät. Parhaiten tämä selviää yksinkertaisesti kokeilemalla näytetäänkö otetta listaussivulla. Otetta on turha kirjoittaa, jos sitä ei käytetä ollenkaan.

Lähetä paluuviitteet kohtaan voi kirjoittaa verkko-osoitteita, joihin lähetetään ilmoitus siitä, että julkaistavasta artikkelista on linkkejä kyseiseen osoitteeseen. Tämä toiminnallisuus on vanhoja järjestelmiä varten, eikä sen käyttö ole erityisen tärkeää. Jos linkkaat esimerkiksi toiseen WordPress-sivustoon, tällöin päivitysilmoitus lähetetään automaattisesti.

Avainkenttiä käytetään yleensä lisäämään jotakin tiettyä tietoa kyseiselle sivulle. Avainkenttien käyttöä varten tulisi yleensä olla oma sivupohja, johon kyseinen avainkenttä haetaan. Jos et ole tietoinen avainkentistä, et niitä tarvitse.

Keskustelu kohdassa voi määrittää artikkelikohtaisesti, saako kyseiseen artikkeliin kommentoida tai onko paluuviitteet ja päivitysilmoitukset sallittuja. Nämä asetukset ylikirjoittavat Asetukset osiossa määritetyt yleiset keskusteluasetukset. Paluuviitteiden avulla on mahdollista saada tietoon, jos joku on linkannut kyseiseen artikkeliin jostakin muusta sivustosta. Jos paluuviite hyväksytään, se yleensä näytetään kommenttien ohessa. Suurin osa paluuviitteistä on nykyään spämmiä ja niitä saattaa suosituilla sivustoilla tulla riesaksi asti. Tämän takia itse yleensä otan paluuviitteet pois päältä.

Polkutunnus kertoo sen, missä osoitteessa artikkeli näkyy. Polkutunnus on käytössä vain jos asetuksien osoiterakenteeksi on valittu jokin muu kuin oletus. Polkutunnus luodaan oletuksena otsikosta, mutta sen voi myös itse määritellä.

Kirjoittaja kohdassa voi määritellä artikkelin kirjoittajan.

Siirrytään seuraavaksi oikeaan puolen elementteihin. Aloitetaan tällä kertaa alhaalta. Artikkelille voi määrittää artikkelikuvan. Artikkelikuva näytetään yleensä artikkelin alussa tai artikkelin listaussivulla. On kuitenkin mahdollista, ettei teema hyödynnä artikkelikuvaa mitenkään. Tämä selviää jälleen parhaiten kokeilemalla. Jos artikkelikuvaa ei käytetä, sitä ei tarvitse määrittää.

Seuraavana ovat avainsanat. Avainsanoja voi lisätä useita erottamalla ne pilkulla. Avainsanat näytetään artikkelin yhteydessä. Avainsanoilla on oma arkistosivu, jossa näytetään kyseisen avainsanan kaikki artikkelit. Avainsanojen määrällä ei ole rajaa, mutta yleensä yli viittä avainsanaa ei kannata laittaa. Avainsanat voi myös valita jo aiemmin syötetyistä avainsanoista. Artikkelilla ei ole pakko olla yhtään avainsanaa.

Kategoriat kohdassa voi määritellä artikkelin kategoriat. Kategorioiden määrää ei ole rajoitettu ja artikkelin pitää olla vähintään yhdessä kategoriassa. Kategorioiden avulla artikkeleja on hyvä järjestää paremmin selailtaviin kokonaisuuksiin. Kategorioilla voi olla myös alikategorioita. Yleensä artikkeli kannattaa laittaa yhteen tai kahteen kategoriaan. Jos yhtään kategoriaa ei valita, artikkeli menee Yleiset kategoriaan.

Tämän videon ohessa on linkki, josta voi lukea lisää kategorioiden ja avainsanojen eroista ja siitä, miten niitä voi käyttää.

Tämän jälkeen on enää jäljellä artikkelin julkaisuun liittyvät säädöt. Ennen kuin artikkelia julkaisee sen voi esikatsella esikatsele-napista. Tällöin toiseen välilehteen avautuu näkymä, joka näyttää sen, miltä artikkeli tulee oikeasti näyttämään.

Tallenna luonnos napista voi tallentaa muutokset, ilman että artikkelia julkaisee. Tällöin artikkeli on luonnos tilassa.

Artikkelin tilan voi muuttaa myös tarkastettavaksi, jos julkaisuprosessissa on erillinen tarkastusvaihe. Tätä ei ole kuitenkaan pakko tehdä.

Näkyvyys kohdassa voi valita artikkelin näkyvyyden. Vaihtoehtoina ovat julkinen, salasanasuojattu ja yksityinen. Julkinen artikkeli näkyy kaikille. Salasanasuojattu artikkeli kysyy käyttäjältä salasanaa ennen kuin sisällön voi nähdä. Yksityinen näkyy vain järjestelmään kirjautuneille käyttäjille.

Alimmassa kohdassa voi ajastaa artikkelin julkaisun myöhemmälle ajan kohdalle tai sitten artikkelin voi julkaista heti painamalla Julkaise nappia. Artikkelin voi myös siirtää tarvittaessa roskakoriin.

Näkymä toimii muutoin samalla tavalla kuin aiemmatkin näkymät. Tiettyjä elementtejä voi siirrellä paikasta toiseen ja ne voi sulkea.

Keskustele ja kysy

  • Lea Saukkonen sanoo:

    Hei
    Miten saan kaikki jo kirjoittamani artikkelit näkymään yhdellä sivulla. Ne sielä jo kertaalleen olivat, mutta menin ,muuttamaan sivun ”tavalliseksi sivuksi” ja kaikki katosivat. Näen Artikkelit kyllä listana ja yksitellen editointi puolella, mutta en keksi miten ne saisi takaisin yhdelle sivulle.

    • Timo Leiniö sanoo:

      Ylläpidon sivupalkista Asetukset > Lukeminen > Valitse artikkeleiden sivu ja tallenna. Valitulle sivulle listataan artikkelit kronologisessa järjestyksessä

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *