WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä. WordPressiä käyttää noin joka viides verkkosivusto. Jo tämän takia WordPressistä on monenlaisia mielipiteitä. Tällä kertaa käyn läpi ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä, joihin monesti törmää.

WordPress on vain blogi

WordPress on lähtenyt aikoinaan liikkeelle nimenomaan blogialustana. Nykyään WordPress on kuitenkin paljon muutakin kuin blogi. Olen kirjoittanut aiheesta myös aiemmin jo Sofokuksen blogiin. Nykyään WordPress sivustolla blogi voi olla vain pieni osa koko sivustoa. On myös mahdollista ettei blogia ole ollenkaan. WordPressillä voi luoda myös esimerkiksi verkkokaupan (esim. WooCommerce, Easy Digital Downloads), keskustelupalstan (bbPress), sosiaalisen yhteisön (BuddyPress), tapahtumakalenterin (The Events Calendar) tai vaikkapa työnhakuilmoitus sivuston (WP Job Manager).

Yli 29 000 lisäosan joukosta löytyy lähes jokaiseen tarpeeseen jonkinlaista valmista pohjaa. Ja mikäli juuri halutunlaista toimintoa ei löydy, sen voi koodata itse tai ostaa yritykseltä, joka toteuttaa WordPress-lisäosia.

Tästä paasauksesta huolimatta kannattaa muistaa, ettei WordPress automaattisesti ole ratkaisu kaikkeen. Jos tarkoitus on tehdä esimerkiksi verkkokauppa, jossa on integraatiot moniin taustajärjestelmiin, tällöin kannattavampi vaihtoehto saattaa olla esimerkiksi Magento. Jos taas haluttu ratkaisu on täysin uniikki logiikaltaan, silloin kannattaa harkita sovelluskehyksen käyttöä (esim. Django).

WordPress ei sovellu sivustoille, joissa on isot kävijämäärät

Suurin osa WordPress toteutuksista on pieniä sivustoja, mutta tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö WordPressin päälle voisi rakentaa sivustoa, jossa on paljon sivuja ja isoja kävijämääriä. Suurimpana esimerkkinä pidettäköön wordpress.com sivustoa. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä kyseinen sivusto on maailman 20. vierailluin sivusto Alexa rankingin mukaan. Myös erittäin suositut teknologiaan liittyvät sivustot kuten Techcrunch ja Wired käyttävät WordPressiä.

Suorituskyvyn ylläpitämisessä tärkeää on käyttää välimuistitusta sekä välttää huonosti toimivia lisäosia.

WordPress ei ole turvallinen

Koska WordPress on maailman käytetyin sisällönhallintarjärjestelmä on hyvin odotettavaa, että sitä vastaan hyökätään paljon. WordPressin ydin on turvallinen. Suurin osa murroista tapahtuu sen takia, ettei WordPressiä, sen teemoja tai lisäosia ole pidetty ajan tasalla. WordPress on Open Source -tuote, joten sen koodi on kaikkien nähtävillä. Tämän vuoksi on tärkeää pitää koko paletti aina ajan tasalla.

Olen aiemmin käynyt läpi, miten turvallisuutta pystyy parantamaan entisestään. Kun pidät asennuksen ajan tasalla ja teet videolla olevat asiat, olet jo huomattavasti enemmän turvassa kuin suurin osa WordPress-asennuksista. Jos sinulla ei ole aikaa pitää WordPressiä ajan tasalla, sitten kannattaa hankkia kumppani, joka hoitaa ylläpidon puolestasi.

WordPress sivustot näyttävät samanlaisilta

Sivuston ulkoasun määrää käytössä oleva teema. Erilaisia teemoja on olemassa tuhansittain. Osa teemoista on ilmaisia ja osa maksullisia. Tämän lisäksi voit tehdä tai teetätyttää täysin räätälöidyn teeman. WordPress ei aseta ulkoasulle minkäänlaisia rajoituksia.

WordPress on ilmainen, joten se ei voi olla hyvä tuote

Vaikka tuote onkin ilmainen, se ei tarkoita sitä, että tuote on automaattisesti huono. WordPressin ympärillä on tuhansien kehittäjien yhteisö, joka toimii erittäin aktiivisesti. WordPress on dokumentoitu myös erittäin kattavasti Codexissa.

WordPressin ympärillä on myös paljon maksullisia tuotteita ja palveluita, joten kaikki asiat eivät ole ilmaisia. Perussivuston pystyy parhaimmillaan rakentamaan ilmaiseksi, mutta useimmiten toteutuksissa käytetään myös maksullisia lisäosia ja teemoja, joiden kautta kehittäjät ansaitsevat tuloa.

WordPressiä käyttävät sekä aloittelijat että pitkän linjan ammattilaiset. Suomalaisista WordPress-toimijoista löytyy lisää tietoa Vierityspalkista.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

  • P.Gudsson sanoo:

    Koska en ole varmaan ainut, joka on tuskaillut WordPress.com ohjauspaneelien kanssa, niin tein A4-kokoisen oppaan miten tuon WordPress.com Calypson kolmea ohjauspaneelia hallitaan. Toivottavasti tästä on joillekin iloa, sillä WordPress.com tarjoaa tosi paljon mahdollisuuksia, kunhan hevosen saa ensin kesytettyä. Siihen voi tosin mennä useita päiviä! https://tunnetunteesi.files.wordpress.com/2017/01/wordpress-com-guidelines.pdf

  • Timo Leiniö sanoo:

    Sivustosi on wordpress.comissa. WordPress.com otti jokin aika sitten käyttöön uuden ylläpitonäkymän (Calypso). Valitettavasti itse en tuota käytä, joten en osaa tähän hätään neuvoa miten saat ongelmasi ratkaistua. Wpopas.fi keskittyy itse asennettavaan WordPressiin, jossa Calypso ei ole käytössä.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *