WordPressin päivitys onnistuu suoraan ylläpidosta. Sillä aikaa kun WordPress päivittää itseään, järjestelmä on huoltotilassa. Jos sivuston lukija yrittää sivuille juuri päivityksen aikana, tällöin hänelle ilmoitetaan että sivustoa huolletaan ja se on hetken poissa käytöstä. Tämä ilmoitus ei kuitenkaan ole ihan kauneimmasta päästä. Käyttäjäkokemus on kuitenkin kaiken a ja o, joten myös huoltosivu kannattaa laittaa sivustolla kuntoon. Tällä kertaa katsomme, miten tämä onnistuu WordPressissä.

Kuten sanottua huoltotilan oletussivu on hyvin yksinkertainen, eikä se ole mitenkään erityisen hyvä. Olet ehkä törmännyt joskus jonkin palvelun huoltosivuun. Yleensä huoltosivuissa näkyy sivuston värit ja ilmoitus huollosta. Tämän lisäksi monet sivustot lisäävät sivulleen myös hieman huumoria.

oletus-yllapitotila

Oletushuoltosivun korvaaminen onnistuu yksinkertaisesti asettamalla WordPress-asennuksen wp-content hakemistoon tiedosto, jonka nimi on maintenance.php. Alla on esimerkki WP-Oppaan huoltosivusta. Tiedosto sisältää hieman PHP-koodia ja loput ovatkin HTML:ää ja CSS:ää.

Esimerkki on responsiivinen, joten se toimii hyvin myös mobiililaitteilla.

wpopas-huolto

Tiedoston alussa oleva protokollan tarkistus ja headerHeader Header tarkoittaa generaalisti sivuston ylintä osiota eli yläpalkkia missä myös ns. Päävalikko on. tietojen asetukset ovat tärkeitä. Sivusto palauttaa huollon aikana HTTP-statuksen 503, joka tarkoittaa sitä, että palvelu on väliaikaisesti tavoittamattomissa. Tämän lisäksi headeriin on määritetty Retry-After määritys, joka kertoo, koska esimerkiksi web-crawlerien kannattaa yrittää palata sivustolle (tässä tapauksessa 600 sekuntia eli 10 minuuttia).

Muutoin HTML:n voi rakentaa kuten itse haluaa. Jos teet siis oman huoltosivun, ensimmäiset kahdeksan riviä kannattaa esimerkistä kopioida. Samoin viimeinen rivi kannattaa kopioida. Die-funktio lopettaa PHP-skriptin suorituksen.

Kannattaa huomioida, että koska WordPress on huollon takia tavoittamattomissa, mitään WordPressin funktioita tässä tiedostossa ei voi kutsua.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *