Olen jo aiemmin käynyt läpi, miten WordPressin kanssa pystyy lähettämään uutiskirjeitä ja sähköposti-ilmoituksia uudesta sisällöstä. Kyseisellä videolla mainitsin myös sähköpostiviestien välityspalvelu Mandrillin. Tällä kertaa käymme läpi, miten Mandrillin voi ottaa käyttöön omalla sivustolla.

Miksi?

Miksi sitten Mandrillia kannattaa käyttää? Eikö sähköpostin voi lähettää suoraan palvelimelta? Vastaus on että kyllä voi, mutta jos olet esimerkiksi jaetussa ympäristössä, et pysty vaikuttamaan sähköpostiasetuksiin välttämättä juurikaan. Sähköpostit saattavat parhaimmillaan mennä suoraan roskapostiin. Mandrill tarjoaa ammattimaisesti toteutetun ympäristön, jonka avulla sähköpostilähetyksistä ei tarvitse itse välittää alun konfiguraation jälkeen. Tämän lisäksi Mandrill skaalautuu käytännössä lähes rajattomasti. Jos yrität lähettää esimerkiksi tuhat notifikaatioviestiä web-palvelimelta suoraan, lähetys luultavasti epäonnistuu.

Mandrillilla voi lähettää 12 000 viestiä kuukaudessa ilmaiseksi! Lienee selvää, että tämä riittää varsin hyvin jo monen tarpeeseen. Tämän jälkeen viesteistä pitää maksaa, mutta hinta on hyvin maltillinen alkaen 0,2 dollarista per tuhat viestiä.

wpMandrill

Kuten olettaa saattaa, Mandrillia varten on tehty WordPress-lisäosa nimeltään wpMandrill. Lisäosan voi asentaa normaaliin tapaan lisäosahakemistosta ilmaiseksi. Lisäosan aktivoinnin jälkeen asetukset kohdan alle ilmestyy Mandrillin asetukset.

mandrill-asetukset

Ensimmäisenä pitää syöttää API-avain. API-avaimen saa luotua Mandrillin sivuilla. Jos haluat palvelua käyttää, sinun pitää luoda ilmainen tunnus. API-avaimen voi luoda parilla klikkauksella SMTP & API Credentials kohdassa.

mandrill-api2

Kun avaimen syöttää WordPress-lisäosaan, Mandrilliin liittyvät asetukset ilmestyvät. Asetuksiin pitää määrittää vähintään lähettäjän nimi ja sähköpostiosoite.

mandrill-asetukset-wp

Lähettäjän sähköpostia varten Mandrilliin pitää lisätä verkkotunnus. Tämä onnistuu Sending Domains kohdasta.

mandrill-domain2

Verkkotunnuksen lisäyksen jälkeen tulee teknisin kohta. Verkkotunnukset listataan ja niiden ohessa on DKIM ja SPF -kohdat, jotka kertovat molempien osalta virhettä.

mandrill-dkim-spf

Sähköpostin lähetys toimii vaikka näitä arvoja ei olekaan asetettu verkkotunnuksen asetuksiin, mutta niiden asettaminen on suositeltavaa. Nämä asetukset vahvistavat sitä, että Mandrillilla on lupa lähettää verkkotunnuksen perusteella sähköposteja. Toisin sanoen tämä vähentää todennäköisyyttä, että sähköpostipalvelimet merkkaisivat saapuvan sähköpostin roskapostiksi.

Kun klikkaa View error details, Mandrill antaa ohjeet siitä, miten verkkotunnusta pitäisi konfiguroida. Jos hallitset omaa verkkotunnustasi, pystyt muutoksen tekemään. On mahdollista, että verkkotunnustasi hallinnoi taho, jolta sen olet ostanut. Tällöin voit toimittaa saamasi ohjeet Mandrillista verkkotunnuksistasi vastaaville henkilöille. He osaavat varmasti auttaa.

Käytännössä asetuksia varten pitää määrittää kaksi TXT-tietuetta, joihin tulee syöttää Mandrillin antamat arvot. Nämä arvot ovat uniikkeja jokaiselle Mandrill-tunnukselle. Itse hallinnoin omia verkkotunnuksiani verkkotunnukset.fi palvelussa, josta ohessa esimerkkikuva. Sinun verkkotunnuksiesi hallinta voi näyttää ihan toisenlaiselta riippuen mitä palvelua käytät.

verkkotunnukset-asetukset

Tämän jälkeen voidaankin palata WordPressissä oleviin asetuksiin. General Design asetuksien content kohta kannattaa myös huomioida. Jos lähettää HTML-viestejä, vaihtoehtoa ei kannata ruksittaa. Jos taas lähettää pelkkää tekstiä sisältäviä viestejä, silloin vaihtoehto yleensä kannattaa ruksittaa, sillä se lisää rivinvaihdot viestiin.

Asetuksien tallennuksen jälkeen sivulta voi lähettää testiviestin.

mandrill-testiviesti

Mandrill-palvelun sivuilta näkee myös paljon lähetettyihin viesteihin liittyvää statistiikkaa.

Ei kannata pelästyä sitä, että Mandrill antaa aluksi lähettää vain tietyn määrän viestejä päivittäin. Järjestelmä on automatisoitu ja kun se huomaa, että lähetettävät viestit ovat asiallisia, päivittäinen raja nousee pikkuhiljaa ylemmäs.

mandrill-maine

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *