Kaikki tekevät virheitä. Yleisin tapa huomata virhe verkkosivuilla on, kun päätyy 404-virhesivulle. 404-virhe tarkoittaa, että sivua ei löytynyt. Sivu on saattanut joskus olla olemassa, mutta on jälkikäteen siirretty toiseen paikkaan tai poistettu kokonaan. Tai sitten osoite on vain väärin kirjoitettu. Tällä kertaa käymme läpi, miten tehdä WordPressiin virhesivu, joka palvelee saapunutta käyttäjää parhaiten.

Vaikka virhe onkin tapahtunut, käyttäjää kannattaa silti yrittää auttaa. Jos käyttäjää ei yritä auttaa mitenkään, mitä luulet hänen tekevän? Vai mitä mieltä olet seuraavasta esimerkistä?

virhe-apache

Mitä luulet, että käyttäjä tekee, jos hän saapuu kyseiselle virhesivulle? Niinpä. Painaa takaisin nappia, eikä varmasti palaa sivulle.

Sisältö

Ensinnäkin virhesivusta kannattaa tehdä samankaltainen kuin muusta sivustosta. Tämä tarkoittaa sitä, että sivuston ylä- ja alatunnisteet kannattaa näyttää ihan samalla tavalla myös virhesivulla. Toiseksi sivun sisältönä kannattaa olla ilmoitus siitä, ettei sivua löydetty. Kolmanneksi ilmoituksen lisäksi käyttäjälle tulisi tarjota muita vaihtoehtoja, miten hän voisi jatkaa sivulta eteenpäin. Vaihtoehtoja on useita:

  • Haku
  • Sivukartta (artikkelit / sivut)
  • Kategoriat
  • Kotisivuun linkitys
  • Automaattiset ehdotukset esimerkiksi syötetyn osoitepolun perusteella

Näistä voi valita yhden tai useamman. Välttämättä ihan kaikkia ei sivulle kannata laittaa, sillä silloin on taas vaarana, että sivusta tulee sekava. Ohessa kuvakaappaus WP-Oppaan virhesivusta.

wpopas-virhe

Virhesivu teemaan

Miten virhesivun saa sitten lisättyä omalle sivulle? Tämä onnistuu lisäämällä käytössä olevan teeman alle tiedosto, jonka nimi on 404.php. Virhesivuun liittyvä koodi tulee lisätä tähän tiedostoon. Alla on esimerkki WP-Oppaan virhesivusta.

[gist id=”6007535″]

Sivulla ilmoitetaan ensin, ettei sivua löytynyt. Tämän jälkeen näytetään hakulaatikko ja listataan sivuston sivut, viimeisimmät artikkelit ja kategoriat, joiden avulla käyttäjä voi yrittää etsiä haluamaansa tietoa.

Virhesivujen havaitseminen

Virhesivujen havaitsemiseen kannattaa käyttää Google Webmasters Toolsia. Kyseessä on Googlen ilmainen verkkotyökalu, johon voi myös syöttää esimerkiksi sivuston sivukartan. 404-virheet saa selville kohdassa Indeksointi > Indeksointivirheet. Virheelliset osoitteet kannattaa yleensä uudelleenohjata ajankohtaisimpaan sivuun tai artikkeliin.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *