Törmään tasaisin väliajoin kysymykseen, mikä on WordPress kotisivujen hinta ja mitä WordPress oikeasti maksaa? Useimmiten kysymys on lähtöisin siitä, että joku on sanonut WordPressin olevan ilmainen. Tästä huolimatta olet saattanut tutkia asiaa ja oletkin saanut fiiliksen, ettei se sittenkään niin ilmaiselta vaikuta. Käydäänpä asiaa hieman tarkemmin läpi.

Sanonta ”WordPress on ilmainen” pitää paikkansa. WordPress on open source -pohjainen ohjelmisto, jonka kuka tahansa voi ladata ilmaiseksi WordPressin sivuilta. Se, mitä ohjelmistolla latauksen jälkeen tekee, on käyttäjän omalla vastuulla.

WordPressin ympärillä on kuitenkin useita asioita, jotka voivat aiheuttaa kustannuksia. Näitä ovat:

1. Ulkoasu

Sivuston ulkoasun voi tehdä neljällä tavalla:

 • Koodaat oman teeman – kustannus 0€
 • Käytät ilmaista valmisteemaa – kustannus 0
 • Käytät maksullista valmisteemaa – kustannus ~50-200€ / vuosi / teema
 • Teetät ulkoasun suunnittelun jollain ulkopuolisella (esim. freelancer tai digitoimisto), joka sitten vielä koodaa ulkoasun WordPress-teemaksi – kustannus muutamista tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin

Laitoin oman teeman koodauksen kustannukseksi 0€, vaikka sitä ei kenties ihan niin kannattaisikaan ajatella. Jos tietotaitoa teeman koodaamisesta ei etukäteen löydy, opiskeluun tulee menemään runsaasti aikaa, jolle yleensä kannattaisi jonkinlainen tuntihinta määrittää.

Ilmainen valmisteema tarjoaa jonkinlaisen ulkoasun, jossa teeman asetuksia voi yleensä kevyesti säätää. Periaatteessa tämä on ilmainen vaihtoehto, tosin jälleen kerran teeman asetuksien säätämiseen käytettävälle ajalle kannattaisi laskea joku tuntihinta.

Maksullisten valmisteemojen hinnat ovat yleensä 50-200€ välissä. Hinnoittelumallit vaihtelevat jonkin verran. Joidenkin teemojen hinta on kertaluontoinen, toisten taas vuosimaksullinen.

Kuten yleensä tässäkin tapauksessa räätälöitynä työnä ulkoasun teettäminen muualla on selvästi kallein vaihtoehto. Freelancerit ja pienemmät digitoimistot toteuttavat ulkoasuja ja perussivustoja muutamilla tuhansilla euroilla. Isojen korporaatioiden verkkosivuprojektit maksavat kymmeniätuhansia euroja.

2. Lisäosat

WordPress tarjoaa runsaasti toimintoja verkkosivuston luomiseen, mutta siitä huolimatta lähes jokaisessa sivustossa tarvitaan myös lisäosia, joilla saadaan vielä lisää toiminnallisuuksia (esimerkiksi vaikka kieliversiot tai lomakkeet).

Lisäosat toimivat hyvin samalla logiikalla kuin teemat. Voit:

 • Koodata itse lisäosan – kustannus 0€
 • Käyttää ilmaisia lisäosia – kustannus 0€
 • Käyttää maksullisia lisäosia – kustannus ~20-500€ / vuosi / lisäosa
 • Teettää lisäosan jollain ulkopuolisella (esim. freelancer tai digitoimisto) – kustannus muutamista tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin

Perussivuston saa yleensä hyvin tehtyä ilmaisilla lisäosilla, mutta ajoittain tulee myös tilanteita, jolloin lisäosasta on parempi maksaa. Lisäosien hinnat vaihtelevat jonkin verran isommalla haarukalla kuin teemojen hinnat. Myös lisäosien hinnoittelumallit voivat olla kertaluontoisia tai vuosimaksullisia.

3. Verkkotunnus

Jos aiot tehdä verkkosivustollasi bisnestä, hanki sille aina verkkotunnus. Normaalit verkkotunnukset (.fi, .com, .net) maksavat yleensä muutamia kymppejä per vuosi. Erikoisemmat verkkotunnuspäätteet saattavat maksaa satasia vuodessa. Tästä ei oikeasti kannata tinkiä.

4. Palvelintila

Kun verkkosivuston toteutus alkaa olla valmis, haluat varmasti sen verkkoon muiden nähtäville. Tätä varten WordPress tarvitsee palvelintilan, joka tukee WordPressiä.

Halvimmillaan palvelintilan voi saada muutamilla euroilla kuukaudessa, mutta suosittelen ohittamaan kaikista halvimmat toimijat. Kuten yleensä halvalla harvemmin saa hyvää. Yleensä halpojen tarjoajien tuki on täysin olematonta ja ongelmatilanteissa saattaakin kestää päiviä tai jopa viikkoja ennen kuin saat apua.

Jos haluat hyvän palvelintilan ja hyvää palvelua suosittelen tutustumaan joko Zoneriin tai WP-palveluun. Molemmat ovat nimenomaan erikoistuneet WordPressin pyörittämiseen. Jos Zoner tai WP-palvelu kuulostaa kalliilta myös Shellitin kultawebhotelli on perussivustolle ok, muttei tarjoa ihan niin paljon toimintoja kuin Zoner / WP-palvelu.

Perussivustolle riittää muutama kymppi kuussa. Isoille sivustoille palvelinhinnat ovat yleensä satasia kuussa.

Mitä se WordPress nyt sitten maksaa?

Kuten huomaat, on aika hankala sanoa tarkalleen paljonko WordPress-sivuston toteutus / ylläpito maksaa yleisesti ottaen. Kustannus selviää tarkemmin vasta kun sivusto on suunniteltu ja toteutettu tarpeeksi pitkälle.

WordPress ei maksa mitään, mutta jos haluat sen näkyville verkkoon joudut hankkimaan muita palveluita kuten verkkotunnuksen ja palvelintilan. Nämä eivät ole vain WordPressiin liittyviä asioita. Jos tekisit verkkosivuston jollain muulla vastaavalla open source -ohjelmistolla, joutuisit silloinkin nämä hankkimaan.

Tässä on ehkä yksi syy sille, miksi monelle tulee yllätyksenä se, että verkkosivuston pyörittämisellä on myös jatkuvia kustannuksia vaikka monet sanovatkin, että WordPress on ilmainen.

Jos toteutat itse sivuston, jossa käytät vain ilmaisia teemoja ja lisäosia, silloin yleensä kustannukset vuodessa voivat olla minimissään jotain 100-150€ luokkaa + oma käytetty aika.

Jos taas käytät maksullisia teemoja tai lisäosia, kannattaa varautua 200-1000€ kustannuksiin vuosittain.

Jos taas haluat, että joku muu tekee ja toteuttaa verkkosivustosi, silloin riippuen tarpeesta budjettitarve voi olla melkein mitä tahansa muutamasta tonnista aina satoihin tuhansiin euroihin. Itse olen ollut mukana sekä muutamien tonnien että yli 15 000€ WordPress-projekteissa.

Mistä löydät hyviä WordPress kotisivujen tekijöitä?

Kotisivujen tekijöitä on moneen kastiin. Osa on Freelancereita, osa taas parin hengen digitoimistoja ja osa varsinaisia kovan luokan digitoimistoja. Hyvä tekijä sinun WordPress kotisivujen tekoon riippuu pääosin budjetistasi.

Jos kotisivujesi budjetti on 1500€ – 25 000€ luokassa niin suosittelen liittymään WPWoofiin, sieltä löydät helposti pienet ja keskikokoiset digitoimistot. #tyotatarjollatekijaatarvitaan aiheen alta, löydät viikottain uusia ilmoitettuja kotisivu ja verkkokauppa projekteja.

Jos taas budjettisi on 25 000€ tai reippaasti yli. Suosittelen tutustumaan Vierityspalkin – Suomen WordPress-toimistot listaukseen.

Entä wordpress.com pilvipalvelu ja sen 0€ kuukausihinta?

Tämä artikkeli käsittelee itse asennettavaa WordPressiä, kuten koko wpopas.fi sivusto. Voit lukea itse asennettavan ja pilvipalvelun eroista täältä.

Periaatteessa wordpress.comissa voi WordPress-sivuston tehdä täysin ilmaiseksi. Alin taso on ilmainen, mutta se ei esimerkiksi sisällä verkkotunnusta, joka jokaisella verkkosivustolla olisi aina hyvä olla. Toisiksi alin taso maksaakin jo 5 euroa kuussa ja nousee siitä koko ajan ylöspäin mitä enemmän haluaa sivustoa räätälöidä.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

 • Timo Koivisto sanoo:

  Hyvä postaus ja voidaan komppaa täältä suunnalta! Noihin lukemiin ne kustannukset Wordpress sivuissa asettuvat.
  Halusin lisätä, että esimerkiksi palvelintilat kun ottaa esimerkiksi DigitalOceanilta (https://www.digitalocean.com/) niin on helppo pilkkoa sitten erilaisia paketteja kun tarve on uusille sivuille. Meillä on jotain 5-6 sivustoa mitä ylläpidämme ja yhdelle uudelle niin pilkoimme vain DigitalOceanista palvelintilaa, nopeaa ja edullista.

  Kiitos!
  Timo

 • Saila sanoo:

  Hei,

  Minulle on tehty webbisivu, jota minun pitää nyt itse hoitaa. Tiedän, miten näen koodia. En tiedä, miten pääsen muuttamaan ja kirjoittamaan lisää koodia sivulleni. Voitko neuvoa, miten toimia?

  • Timo Leiniö sanoo:

   Lähtisin liikenteeseen siitä, että sivuston siirtää ensin omalle koneelle, jossa voi koodimuutoksia tehdä vapaasti eikä haittaa vaikka joku menisi rikki. Sitten kun muutoksia on tehnyt omalla koneella ja todennut ne toimiviksi, ne voi siirtää palvelimelle. Se miten tämä tapahtuu riippuu siitä missä sivusto on nyt hostattuna. Todennäköisesti ympäristöön löytyy SFTP-tunnukset joilla tiedostoja voi tuotantoympäristöön siirtää. Webbisivun tekijä osaisi tässä parhaiten auttaa sillä hän on ympäristön toimittanut ja tuntee sen parhaiten.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *