WordPress pitää asentaa omalle palvelimelleen, ellei sitten käytä esimerkiksi wordpress.com palvelua. WordPressiä voi pyörittää monenlaisissa ympäristöissä. Tällä kertaa käymme läpi, mitä vaihtoehtoja on olemassa ja mitkä niiden hyvät ja huonot puolet ovat.

Vaatimukset

Jotta WordPressiä voi ajaa, palvelinympäristön pitää täyttää muutamat vaatimukset. Palvelimella pitää olla PHP-ohjelmointikielestä vähintään versio 7.4 ja MySQL-tietokannasta vähintään versio 5.5 tai MariaDB-tietokannasta vähintään versio 10.1. Tämän lisäksi palvelimella pitää olla jokin HTTP-palvelinohjelma (esim. Apache tai nginx). Käytännössä lähes jokainen hosting-yritys tarjoaa nykyään ympäristöjä, joissa nämä vaatimukset täyttyvät.

Suurin kysymys on se, kuka on sinulle oikea hosting-kumppani. Tätä selvitettäessä kannattaa miettiä omia tarpeitaan sivustoa varten.

Webhotelli

Ensimmäinen vaihtoehto on asentaa WordPress webhotelliin. Webhotelli on luultavasti suosituin vaihtoehto kun WordPressiä asennetaan. Webhotellit ovat yleensä kustannustehokkaita ja niiden mukana tulee useimmiten myös verkkotunnus ja sähköposti.

Jos haet Googlessa webhotellia, saat runsaasti tuloksia webhotellitarjoajista. Mistä tiedät mikä on hyvä ja mikä ei? Suosittelen ensimmäisenä lukemaan webhotelli kokemuksia artikkelin. Kuin myös katsomaan WPWoofin #WebhotelliSuositukset ja lukemaan muiden kokemuksia niistä webhotelleista, joita harkitset. Kuten lähes aina halvimmalla hinnalla et yleensä saa parasta mahdollista palvelua.

Hostaan, Zonerin, Hostingpalvelun ja Shellitin webhotelleista ja asiakaspalveluista on itselläni hyviä kokemuksia.

Ai niin, unohda ilmainen hosting. Jos yrität tosissaan tehdä bisnestä verkossa, niin ilmaisella hostingilla et saa mitään muuta kuin ison kasan ongelmia itsellesi ja hukkaat omaa aikaasi ihan turhanpäiväisiin asioihin.

Webhotellien teknisissä ominaisuuksissa eri tarjoajilla ei välttämättä ole niinkään hirveästi eroja,  mutta asiakaspalvelussa on. Jos asiakaspalvelu ei pelaa, saattaa edessä olla todellinen tuskien taival siinä kohtaa kun jokin juttu ei toimi oikein.

Kerrottakoon pieni esimerkiksi eräästä asiakascasesta. Asiakas oli jo ennakkoon ostanut halvan webhotellin, johon halusi, että uusi sivusto asennetaan. Havaitsimme, ettei webhotelli täyttänytkään WordPressin minimivaatimuksia. Otimme siis yhteyttä asiakaspalveluun asian selvittämiseksi. Lopputuloksena oli se, että yrityksen nettisivuilla olevaan asiakaspalvelunumeroon ei vastannut koskaan kukaan, vaikka siihen yritettiin soittaa monta kertaa. Sähköpostiin vastattiin lopulta kahden viikon viiveellä. Ei liene yllätys, että tässä kohtaa olimme ottaneet sivustolle paremman webhotellin sellaisesta palvelusta, jonka tiesimme toimivan ja jossa asiakaspalvelu pelaa.

Milloin sitten webhotellia kannattaa käyttää? Yleensä silloin kun on tarve saada WordPress toimimaan nopeasti ja kustannustehokkaasti. Kannattaa muistaa, että usea webhotelli jakaa palvelimen resurssit keskenään. On siis täysin mahdollista, että joskus sivustosi kaatuilee tai on erittäin hidas, jos palvelin on esimerkiksi ylibuukattu. Tämä ei ole mitenkään outoa. Jos käytät halpaa webhotellia ja sivustolle tulee yhtäkkiä suuri yleisöryntäys kerralla, on myös mahdollista, että sivusi kaatuvat juuri kriittisimmällä hetkellä. Webhotellissa saattaa esiintyä myös joitakin teknisiä rajoituksia, mutta tämä on hyvin tapauskohtaista.

WordPressin asentaminen webhotelliin on helppoa. Jotkin webhotellit tarjoavat myös one-click installerin, jossa asennuksen saa tehtyä suoraan esim. cPanelissa käsin.

Premium WordPress-hosting

Jos haluat, että sivustosi pysyy pystyssä myös isoilla liikennemäärillä, silloin premium WordPress-hosting saattaa olla sinua varten.

Premium WordPress-hostingilla tarkoitan hosting-yritystä, joka on keskittynyt täysin WordPressin hostaukseen. Jos siis ostat näiltä yrityksiltä palvelintilaa, se on tarkoitettu vain ja ainoastaan WordPressin käyttöön.

Suomessa on kolme palveluntarjoajaa, jotka tarjoavat Premium tason WordPress-hosting palveluita. Nämä ovat Hostaanin SmartWP, Seravon WP-Palvelu, Zonerin WP-Cloud suosittelen tutustumaan heidän palveluihin. Minulla on näistä kaikista omakohtaisia hyviä kokemuksia.

Miten Hostaanin SmartWP, WP-Palvelu ja Zonerin WP-Cloud sitten eroaa normaaleista webhotelleista? Ensinnäkin SmartWPn, WP-Palvelun ja Zonerin ympäristöt on optimoitu suurille liikennemäärille. Palvelussa on myös monia muita optimointeja, jotka liittyvät vain WordPressiin. Normaalissa webhotellissa joutuisit tekemään kaikki optimoinnit itse. Osan tekeminen ei edes ole mahdollista webhotelliympäristöissä.

SmartWPssä, WP-Cloudissa ja WP-Palvelussa saat WordPressin käyttöön kun vain tilaat palvelun. Sinun ei tarvitse edes asentaa mitään! Saat WordPressin tunnukset suoraan sähköpostiisi. SmartWP, WP-Cloud ja WP-Palvelu pitää myös WordPressin ytimen ajan tasalla automaattisesti.

SmartWP, WP-Cloudin ja WP-Palvelun mukana tulee myös muutamia todella hyödyllisiä ominaisuuksia. Hintaan sisältyy automaattiset varmuuskopiot, jotka voit ladata koska vain omalle koneelle hallintapaneelista. Mukana tulee myös niin sanottu staging area. Saat tehtyä omasta sivustostasi napin painalluksella testiversion, jossa voit ensin kokeilla asioita ennen kuin teet ne varsinaiselle tuotantosivustolle. Tällä tavoin vältyt siltä, että sivustosi kaatuu jos kokeilet jotain uutta.

Tällä kaikella on toki hintansa. Palvelu maksaa selvästi enemmän kuin peruswebhotelli, mutta palvelu on myös kustannuksensa arvoinen. Asiakaspalvelu on hyvää ja nopeaa ja sitä on saatavilla myös suomenkielellä. SmartWPn, WP-Palvelun ja WP-Cloudin lähin datacenter on Suomessa, joten palvelin näissä tapauksissa sijaitsee Suomessa.

Joka tarkoittaa samalla nopeampaa latausaikaa. WP-Palvelu ei myöskään salli kaikkien WordPress-lisäosien käyttöä ympäristössään. WP-Palvelu ei myöskään tarjoa sähköpostia palvelussaan, joten se pitää hankkia jostakin muualta.

Zonerin WP-Cloudissa ei tietääkseni ole rajoituksia lisäosien suhteen mutta mm. Erilliset välimuistitus lisäosat eivät välttämättä toimi oikein koska WP-Cloudissa on jo sisäänrakennettu edistyneempi välimuistitus. Zonerilta voit myös hankkia sähköpostit samasta paikasta mikä sinänsä helpottaa käyttöönottoa, jos et jo ole Google Workspacen tai Office 365 käyttäjä.

Samankaltaisia palveluja tarjoavat myös WP Engine, Kinsta ja Pressable. Omien kokemuksieni mukaan WP Engine on näistä kuitenkin monipuolisin ominaisuuksiltaan.

Oma virtuaalipalvelin

Kolmas vaihtoehto on oma virtuaalipalvelin. Omassa virtuaalipalvelimessa on hyvää se, että voit tehdä koko ympäristön juuri niin kuin haluat. Toisaalta ympäristön luomisessa menee aikaa enemmän, koska siinä joutuu asentamaan kaiken itse. Tämän lisäksi ympäristön pystytys vaatii huomattavasti enemmän tietotaitoa kuin ylemmät vaihtoehdot. Tämän lisäksi virtuaalipalvelimen ylläpito jatkossa on myös omalla vastuulla.

Useimmat webhotellitarjoajat tarjoavat myös virtuaalipalvelimia. Monesti virtuaalipalvelimen tarjoajalta on mahdollista ostaa myös ylläpitoa palvelimelle, niin ettei kaikesta tarvitse itse huolehtia.

Yleensä virtuaalipalvelimet ovat hieman kalliimpia kuin webhotellit. Itse suosin Digital Oceanin virtuaalipalvelimia.

Summa Summarum

Oikean vaihtoehdon valitseminen on aina tapauskohtaista. Jos sivustolla on pientä liikennettä, tällöin webhotelli on erinomainen valinta. Suuri osa sivustoista osuu tähän kategoriaan.

Jos taas tavoitteet ovat korkealla, tällöin voi heti harkita premium WordPress-hostingia tai omaa virtuaalipalvelinta. Yksi vaihtoehto on toki lähteä liikkeelle webhotellilla ja siirtyä myöhemmin järeämpään vaihtoehtoon kun sille on selvää tarvetta.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

 • Juha Kouvalainen sanoo:

  Erinomaista WordPress-webhotellipalvelua saa myös kotimaiselta Hostaanilta (https://www.hostaan.fi). Palvelu on toteutettu maailman nopeinta kotimaista pilvialustaa käyttäen, WP-webhotelleissa käytössä on sivustoja nopeuttava NginX Caching-palvelinvälimuisti ja asiakastuki palvelee nopeasti, täsmällisesti ja asiantuntevasti kaikissa palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

 • Riku Johtela sanoo:

  Wordpress hosting palvelua tarjoaa myös AXN Data Oy http://axndata.fi/ Heilä käytössä Softaculous jonka avulla wordpressin teemat, pluginit ja itse wordpress voidaan automaattisesti päivittää.

  Softaculous sisältyy jokaiseen hosting pakettiin. Tässä muita ominaisuuksia:
  – Cpanel
  – Webmail
  – PHP My admin
  – Weebly kotisivurakentaja (Tulossa 2017)

  Hinnasto lähtee 30€/vuosi joten edullinenkin. SSL Sertifikaatit alkaen 100€/vuosi, Löytyy myös yhden domainin ja alidomainien SSL sertifiointeja.

  Lisäksi AXN Data tarjoaa wordpress kotisivuja ja woocommerce verkkokauppoja ja hakukoneoptimointia yhteistyökumppaneidensa kautta. http://axndata.fi/index.html#muut-palvelut

 • Joonas Vanhatapio sanoo:

  WordPress hosting-palveluita tarjoaa myös https://vanhatapio.fi

  Verrattuna useisiin muihin palveluntarjoajiin, kaikkiin webhotellipaketteihin kuuluu myös ilmainen SSL-sertifikaatti suojaamaan asiakkaan sivuston tietoja. (Myös siihen halvimpaan 3,5€/kk alv 0% pakettiin).

 • Minna-Maarit Jaskari sanoo:

  Hei Timo, kiitos tästä todella hienosta oppaasta. Innolla odotan, että pääsen tekemään omat sivut. Artikkelisi on kirjoitettu 2014, suositteletko edelleen mainitsemiasi palveluntarjoajia? Oman palveluntarjoajan kohdalla huomasin, että vaatimukset eivät täyttyneetkään ja hinta nousikin yli tuplaksi esim. webhotelliin tai Louheen. En tarvitse muuta kuin toimivan perussetin, mutta siis wordpress pitää pystyä asentamaan. Nyt näyttäisi siltä, että perus WPn saisi pyörimään noin 6€ kuukausihintaan.

 • Soili Pellinen sanoo:

  Olen pyörittänyt isohkossa koulussa verkkolehteä asentamalla maksulliseen webhotelliin wordpress-softan. Hyvin pelittää. Mutta onko ilmaisesta Wordpress.com – palvelusta ns. riittävä apu pyörittää koulun verkkolehteä, jolla tuskin kovin suuri kuormitus. Suurempi ongelma saada ihmisiä käymään siellä kirjottamassa ja kommentoimassa. Kun homma on simppeli, toiminnallisuuksia puuttuu tietysti. Oli suosittelisitteko oman softan virittämistä webhotelliin vai ilmaspalvelua wordpress.com:issa? Softan varmuuskopiot ja päivitys palvelimella vaatii oman hommansa ja siksi tuo ilmaispalvelu houkuttelee ilmaispalvelun lisäksi. Käsittäisin, että ilmaispalvelun edut ovat yksinkertaisuus, ei tarvitse huolehtia päivityksestä. Mutta toiminnallisuus, sivuston ulkoasujen muokkausvara on vähäisempi, lisäosat rajoitettuja ja aidosti oma verkkotunnuskin puuttuu.

  • Timo Leiniö sanoo:

   Jos ylläpidon haluaa pitää minimissään ja wordpress.comin toiminnot riittävät niin kannattaa sitä käyttää. Suurin puute wordpress.comissa on se, että jos haluaa räätälöidä tiettyjä asioita niin se ei välttämättä ole ollenkaan mahdollista. WordPress.comiin saa kyllä joitakin toimintoja myös maksua vastaan esimerkiksi oman domainin

 • Seravo Oy:n palvelu on uudistunut ja saanut oman sivuston http://wordpress-palvelu.fi/

 • Mikko Lampikoski sanoo:

  Premium tason hostausta _edullisesti_ WP-optimoidusta Nginx-klusterista tarjoaa http://www.woima.fi/

 • Twebs sanoo:

  Premium WordPress Hosting -palveluita tarjoaa myös Twebs. Tervetuloa tutustumaan! http://twebs.fi/

 • Tuomas Kuhalainen sanoo:

  Itse olen käyttänyt tähän asti ilmaista kotisivupalvelua, Word Press sisällönhallintajärjestelmällä, tietenkin! Olen käyttänyt tuota sivustoa jo hieman yli vuoden ja varannut kyllä domainin. Mutta nyt, kun sain 20 000 lukijaa rikki, niin olen päättänyt hankkia maksullisen webhotellin. Siksi olenkin alkanut lueskelemaan lisätietoja täältä, miten tämä oikein toteutettaisiin tämä webhotelli. Mahtavaa, kun on kerrankin suomeksikin näin laaja opas!

 • Antti Koskenrouta sanoo:

  Samaa mieltä WP Enginestä. Suorituskyvyltään ja asiakaspalvelun laadultaan ehdottomasti paras WP-host mitä olen koskaan käyttänyt. Laajasta ominaisuuksien kirjosta oman kokemuksen mukaan staging-ympäristö ja automaattinen cache on ehdottomasti hydyllisimmät.

 • Kyllä Suomesta löytyy Premium WordPress-hostingia tarjoava yritys: Seravo Oy. Lisätietoja esim http://seravo.fi/wordpress-palvelu

  • Timo Leiniö sanoo:

   Kiitokset Otto kommentista. Veikkaanpa, että premium hostingia WordPressin suhteen alkaa näkyä lähiaikoina Suomessakin enemmän kuin mitä tällä hetkellä.

 • Kari sanoo:

  Hosting-palvelun valintaan vaikuttaa myös kuinka hyvin haluaa itse päästä erilaisia asetuksia muuttamaan, esim. nimipalvelin asetuksia tai vastaavia. Tässä tuntuu hosting-palveluissa olevan kahta erilaista koulukuntaa. Niitä jotka tarjoavat esim. cPanelin tai vastaavia hallintatyökaluja jolla asetuksia pääsee itse muuttamaan. Tai sitten niitä jotka tarjoavat vain ftp-yhteyden sivujen siirrolle sekä phpMyAdmin-työkalun tietokannan hallintaan ja kaikki muu on hoidettava asiakaspalvelun kautta. Tässä viimeisimmässä tapauksessa hyvin toimivalla asiakaspalvelulla on merkitystä, jotta muutoksia nimipalvelimelle ei tarvitse odotella useita päiviä.

 • Pete sanoo:

  Kiitos taas hyvästä artikkelista! Oman kokemukseni mukaan Louhi ei tosin taida antaa tukea Wordpressiin? Ainakin olen saanut melko nuivaa kohtelua sieltä, kun on jotain asiaan liittyvää kysellyt. :)

  • Timo Leiniö sanoo:

   Kiitokset Pete kommentistasi.

   Erilaisia kokemuksia löytyy varmasti monelta noista yrityksistä, jotka mainitsin artikkelissa. Vuosien varrella on tullut huomattua, että yhdellä jos toisella saattaa olla samasta tarjoajasta ihan erilaisia kokemuksia.

   Se mitä tulee WordPress tukeen liittynee myös paljon siihen mitä kyselee. Jos hostingista kyselee, että millä lisäosalla voisi toteuttaa toiminnallisuuden x, niin todennäköisesti vastaus ei kovin kummoinen ole. Käytännössä eri sovelluksia on kuitenkin olemassa tuhansia, joten syvällistä tukea saattaa olla ajoittain vaikea antaa. Pohjimmiltaan hostingin tarkoitus on kuitenkin pitää rauta kunnossa, jossa sovelluksia voidaan ajaa.

   Aika monella on myös epärealistiset ajatukset siitä minkälaista asiakastukea saa kun on valmis maksamaan koko palvelintilasta pari euroa kuukaudessa.

   Jos haluaa oikeasti tukea johonkin sovellukseen, silloin sitä monesti kannattaa etsiä joltakin muulta toimijalta kuin hosting-yritykseltä, elleivät ne sitä varta vasten tarjoa.

   Omat asiakaspalvelupyyntöni koskevat monesti myös muita asioita kuin WordPressiä (esim. sähköpostia, verkkotunnuksia, nimipalvelin asetuksia, siirtoja ympäristöstä toiseen). Näissä yhteyksissä asiakastuet ovat yleensä olleet hyvin toimivia.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *