WordPress on maailman käytetyin sisällönhallintajärjestelmä. WordPressiin liittyy monia termejä ja palveluita. Yksi eniten erityisesti aloittelevia käyttäjiä sekoittava asia on wordpress.com ja wordpress.org ja se, miten ne eroavat toisistaan. 

WordPress.org

WordPress.org osoitteesta kuka tahansa voi ladata WordPressin lähdekoodin ja asennuspaketin. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa pystyy asentamaan WordPressin ympäristöön, joka täyttää tietyt vaatimukset. WordPress vaatii toimiakseen PHP-ohjelmointikielen (vähintään versio 5.2.4) ja MySQL-tietokantasovelluksen (vähintään versio 5.0). Oman version asentamisessa on sekä hyvät että huonot puolensa.

Huonot puolet:

 • Jotta sivusto toimii verkossa, sitä varten pitää ostaa palvelintilaa. Yleensä WordPress asennetaan webhotelliin, joka maksaa 5-20 euroa kuussa. Webhotellissa tulee kuitenkin tietyssä pisteessä rajat vastaan, jolloin kannattaa siirtyä esimerkiksi virtuaalipalvelimeen. Virtuaalipalvelimien hinnat alkavat yleensä 15 eurosta kuussa.
 • WordPress pitää asentaa.  Asennus ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin moni uskoo. Useimmat webhotellit tarjoavat one-click asennuksen, jossa käyttäjän ei tarvitse ollenkaan koskea palvelimen säätöihin tai WordPressin tiedostoihin.
 • Käyttäjä vastaa itse sovelluksen ylläpidosta (esim. päivitykset). WordPress-päivitysten ajaminen on hyvin yksinkertaista, mutta on silti todennäköistä, että joskus tulee vastaan jokin tilanne, joka vaatii jonkin verran enemmän teknistä tietämystä. Myös varmuuskopiointi saattaa olla käyttäjän omalla vastulla. Tosin useimmiten nykyään palvelintarjoaja joko varmuuskopioi automaattisesti palvelimet, tai tarjoaa varmuuskopiointi lisäpalveluna pientä maksua vastaan. Varmuuskopiointia ei oikeasti kannata laiminlyödä!
 • Jos jostakin syystä saat sivustollesi paljon liikennettä on todennäköistä, että ne kaatuvat, jos käytössäsi on halpa webhotelli.

Hyvät puolet:

 • Lisäosia voi asentaa niin paljon kuin lystää.
 • Teemoja voi asentaa niin paljon kuin lystää.
 • Ylipäätänsä asennuksella voi tehdä mitä lystää. Käytännössä mitään muita rajoituksia ei ole kuin mitä palvelintarjoaja asettaa.

Ei tekniselle henkilölle yllä olevat hyvät puolet, eivät välttämättä kuulosta mitenkään erityisiltä, mutta jos sivusto kasvaa isoksi on myös hyvin todennäköistä, että sinne halutaan jossakin kohtaa tehdä räätälöintejä, jotka eivät ole mahdollisia wordpress.comissa. Jos pyrit tekemään sivustollasi oikeata bisnestä, suosittelen asentamaan oman WordPressin.

WordPress.com

WordPress.com on palvelu, joka tarjoaa ilmaiseksi käyttöön WordPressin. Kyseessä on pilvipalvelu, jossa on miljoonia verkkosivuja ja blogeja. Kuka tahansa voi rekisteröityä palveluun ja rekisteröinnin jälkeen käyttäjä saa heti käyttöönsä oman WordPress-sivuston. WordPress.comin käyttö on hyvin suositeltavaa, jos haluaa tutustua WordPressiin tai jos haluaa luoda vain oman pienen henkilökohtaisen sivuston tai blogin.

Huonot puolet:

 • Sivustolle ei voi asentaa teemoja tai lisäosia, vaan käytössä on vain ennakkoon määritelty joukko teemoja ja lisäosia.
 • Peruskäyttö on ilmaista, mutta jotkin toiminnallisuudet saa käyttöön vain maksamalla. Maksamallakaan ei saa kaikkia rajoitteita pois.

Hyvät puolet:

 • Peruskäytössä ilmainen, kuka tahansa voi kokeilla vapaasti.
 • Käyttäjän ei tarvitse huolehtia mistään teknisistä asioista, vaan palveluntarjoja Automattic hoitaa kaiken.
 • Pilvipalvelussa on miljoonittain sivuja, joten kyseessä on iso ympäristö, jossa on otettu huomioon myös kävijäpiikit. Jos siis sivuille tulee yhtäkkiä paljon kävijöitä, ne pysyvät silti pystyssä.

WordPress.comista on myös maksullisia versioita, joissa maksamalla saa hieman lisää toiminnallisuuksia (esim. oman domainin). Hinnat alkavat 80€ per vuosi.

Yhteenveto

Suurin eroavaisuus näiden kahden tapauksen välillä on sovelluksen räätälöitävyys. Käytettäessä wordpress.comia käyttäjä joutuu tyytymään tiettyihin rajoituksiin, kuten yleensäkin pilvipalveluissa. Oman asennuksen kanssa taas voi tehdä mitä haluaa, mutta se vaatii teknistä tietämystä. Yksi vaihtoehto on myös lähteä liikkeelle pilvipalvelulla ja siirtyä sitten omalla palvelimella toimivaan WordPressiin, kun sille on selvästi tarvetta. Tietojen siirto asennuksesta toiseen on WordPressillä mahdollista ja helppoa.

WP-Oppaan ohjeet keskittyvät pääosin itse asennettavaan WordPressiin, koska se tarjoaa lähtökohtaisesti paljon paremmat räätälöintimahdollisuudet kuin wordpress.com. Jotkut ohjeet saattavat silti toimia myös wordpress.comissa.