WordPress on maailman käytetyin sisällönhallintajärjestelmä. WordPressiin liittyy monia termejä ja palveluita. Yksi eniten erityisesti aloittelevia käyttäjiä sekoittava asia on wordpress.com ja wordpress.org ja se, miten ne eroavat toisistaan. 

Wordpress.org

Wordpress.org osoitteesta kuka tahansa voi ladata WordPressin lähdekoodin ja asennuspaketin. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa pystyy asentamaan WordPressin ympäristöön, joka täyttää tietyt vaatimukset. WordPress vaatii toimiakseen PHP-ohjelmointikielen (vähintään versio 7.4) ja MySQL-tietokannasta vähintään versio 5.5 tai MariaDB-tietokannasta vähintään versio 10.1. Oman version asentamisessa on sekä hyvät että huonot puolensa.

Huonot puolet:

 • Jotta sivusto toimii verkossa, sitä varten pitää ostaa palvelintilaa. Yleensä WordPress asennetaan webhotelliin, joka maksaa 5-30 euroa kuussa. Webhotellissa tulee kuitenkin tietyssä pisteessä rajat vastaan, jolloin kannattaa siirtyä esimerkiksi virtuaalipalvelimeen. Virtuaalipalvelimien hinnat alkavat yleensä 15 eurosta kuussa.
 • WordPress pitää asentaa.  Asennus ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin moni uskoo. Useimmat webhotellit tarjoavat one-click asennuksen, jossa käyttäjän ei tarvitse ollenkaan koskea palvelimen säätöihin tai WordPressin tiedostoihin.
 • Käyttäjä vastaa itse sovelluksen ylläpidosta (esim. päivitykset). WordPress-päivitysten ajaminen on hyvin yksinkertaista, mutta on silti todennäköistä, että joskus tulee vastaan jokin tilanne, joka vaatii jonkin verran enemmän teknistä tietämystä. Myös varmuuskopiointi saattaa olla käyttäjän omalla vastulla. Tosin useimmiten nykyään palvelintarjoaja joko varmuuskopioi automaattisesti palvelimet, tai tarjoaa varmuuskopiointi lisäpalveluna pientä maksua vastaan. Varmuuskopiointia ei oikeasti kannata laiminlyödä!
 • Jos jostakin syystä saat sivustollesi paljon liikennettä on todennäköistä, että ne kaatuvat, jos käytössäsi on halpa webhotelli.

Hyvät puolet:

 • Lisäosia voi asentaa niin paljon kuin lystää.
 • Teemoja voi asentaa niin paljon kuin lystää.
 • Ylipäätänsä asennuksella voi tehdä mitä lystää. Käytännössä mitään muita rajoituksia ei ole kuin mitä palvelintarjoaja asettaa.

Ei tekniselle henkilölle yllä olevat hyvät puolet, eivät välttämättä kuulosta mitenkään erityisiltä, mutta jos sivusto kasvaa isoksi on myös hyvin todennäköistä, että sinne halutaan jossakin kohtaa tehdä räätälöintejä, jotka eivät ole mahdollisia wordpress.comissa. Jos pyrit tekemään sivustollasi oikeata bisnestä, suosittelen asentamaan oman WordPressin.

Wordpress.com

Wordpress.com on palvelu, joka tarjoaa ilmaiseksi käyttöön WordPressin. Kyseessä on pilvipalvelu, jossa on miljoonia verkkosivuja ja blogeja. Kuka tahansa voi rekisteröityä palveluun ja rekisteröinnin jälkeen käyttäjä saa heti käyttöönsä oman WordPress-sivuston. Wordpress.comin käyttö on hyvin suositeltavaa, jos haluaa tutustua WordPressiin tai jos haluaa luoda vain oman pienen henkilökohtaisen sivuston tai blogin.

Huonot puolet:

 • Sivustolle ei voi asentaa teemoja tai lisäosia, vaan käytössä on vain ennakkoon määritelty joukko teemoja ja lisäosia.
 • Peruskäyttö on ilmaista, mutta jotkin toiminnallisuudet saa käyttöön vain maksamalla. Maksamallakaan ei saa kaikkia rajoitteita pois.

Hyvät puolet:

 • Peruskäytössä ilmainen, kuka tahansa voi kokeilla vapaasti.
 • Käyttäjän ei tarvitse huolehtia mistään teknisistä asioista, vaan palveluntarjoja Automattic hoitaa kaiken.
 • Pilvipalvelussa on miljoonittain sivuja, joten kyseessä on iso ympäristö, jossa on otettu huomioon myös kävijäpiikit. Jos siis sivuille tulee yhtäkkiä paljon kävijöitä, ne pysyvät silti pystyssä.

WordPress.comista on myös maksullisia versioita, joissa maksamalla saa hieman lisää toiminnallisuuksia (esim. oman domainin). Hinnat alkavat 80€ per vuosi.

Yhteenveto

Suurin eroavaisuus näiden kahden tapauksen välillä on sovelluksen räätälöitävyys. Käytettäessä wordpress.comia käyttäjä joutuu tyytymään tiettyihin rajoituksiin, kuten yleensäkin pilvipalveluissa. Oman asennuksen kanssa taas voi tehdä mitä haluaa, mutta se vaatii teknistä tietämystä. Yksi vaihtoehto on myös lähteä liikkeelle pilvipalvelulla ja siirtyä sitten omalla palvelimella toimivaan WordPressiin, kun sille on selvästi tarvetta. Tietojen siirto asennuksesta toiseen on WordPressillä mahdollista ja helppoa.

WP-Oppaan ohjeet keskittyvät pääosin itse asennettavaan WordPressiin, koska se tarjoaa lähtökohtaisesti paljon paremmat räätälöintimahdollisuudet kuin wordpress.com. Jotkut ohjeet saattavat silti toimia myös wordpress.comissa.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

 • Päve sanoo:

  Haluaisin tehdä sivutoimista pienimuotoista yritystoimintaa varten wordpress.comilla uudet sivut pienimuotoiselle yritystoiminnalle. Ei verkkokauppaa, pelkkä yritysesittely yhteystietoineen. Vanha sivusto on http-alkuinen, lepotilassa oleva. Miten suosittelet etenemään kun vanhalta sivulta ohjataan wp-sivustolle eikä haluta, ettp wp näkyy osoitteessa ja kannattaako ottaa premium vai riittääkö personal-paketin?

  • Niko Vittaniemi sanoo:

   Hei Päve,

   Suosittelisin sinulle ennemmin .org version käyttöä ihan kustannussyistäkin. Käytännössä yritystoimintaan olisi hyvä minimissään .com puolella tuo Business paketti (33€/kk), jossa tulee myös mahdollisuus asentaa lisäosia. Tästä saat mm. Hakukoneoptimointi työkalut käyttöön. Tärkeähän kuitenkin on, että yrityssivut tulevat näkyviin firman nimellä Googlesta?

   Nykyään Suomessa on tosi hyviä ja edullisiakin palveluita .org version käyttöön. Tässä tapauksessa mielummin ottaisin esim. Hostaanin webhotellin jonka hinta on alle 5€/kk (Ominaisuudet on samanlaiset .com:in Business tasoon nähden).

   Kuin alkaisin rakentamaan sivustoa .com puolelle. Voit tuosta myös helposti jatkaa eteenpäin jos haluatkin alkaa verkkokauppiaaksi joskus. Saat myös hostaanilta napattua sähköpostit omalla domainilla.

   Käytännössä prosessi menisi näin:
   1. Hanki webhotelli.
   2. Rakenna sivusto valmiiksi.
   3. Ilmoita kyseiselle palveluntarjoajalle että haluat oman domainin käyttöön. He kyllä auttavat asian kanssa eteenpäin.

 • Maija sanoo:

  Hei Timo,
  Kiitos selkeästä kirjoituksestasi. Olen parin viime päivän aikana käyttänyt tunteja tämän yksinkertaisen asian selvittämiseen :
  ” [ilmaiselle . com] Sivustolle ei voi asentaa teemoja tai lisäosia, vaan käytössä on vain ennakkoon määritelty joukko teemoja ja lisäosia.” Ihanaa, että joku malttaa vääntää rautalankaa ja avata asioita, jotka ovat kokeneille käyttäjille itsestöönselvyyksiä !
  Samoin tykkäsin siitä, että kerrot selvästi, mitä painotat : ” WP-Oppaan ohjeet keskittyvät pääosin itse asennettavaan WordPressiin…”

 • Bengt Rostedt sanoo:

  Hei!
  Minulla on yksinkertainen Wordpress sivusto bengtr.sg-host.com. Siihen rekisteröityy kymmeniä tuntemattomia asiakkaita, ja muuttavat sitten salasanojaan.
  Minulle on tullut osoitteesta Donny Mudie huomautus siitä, sekä ehdotus ottaa käyttöön plugin *https://wordpress.org/plugins/user-registration-email-validator/*.
  Voitko suositella tätä pluginia tai jotain muuta hyvää keinoa estämään bottien häirintää?
  Ilmoitettu email osoite; [email protected]

 • Masa sanoo:

  Olen kallistumassa WordPress.org kannalle. Itse sivut rakentaa toinen ihminen toisessa maassa. Näkeekö hän minun kortin numeron samalla kun teke sivuja?

 • Elina sanoo:

  Moi! Ostin n. kk sitten Wordpress.comista sen halvimman Premium-ohjelman ja sain sitä kautta oman domaininkin. Nyt olen ottanut enemmän selvää bloggaamisesta ja kaikki suosittelevat Wordpress.orgia ja netistä ohjeetkin ovat pitkälti sitä varten. Olen juuri maksanut n. satasen tuosta Premiumista ja domainista, eli pitääkö nyt vaan vuosi kökkiä WP.comin kanssa, vai heittää ne rahat hukkaan ja maksaa webhostista? Kaikki vinkit tai ratkaisuehdotukset otetaan vastaan…

  • Timo Leiniö sanoo:

   Tämän sivun https://wordpress.com/support/manage-purchases/ mukaan wp.comissa on 30 päivän refund policy . Jos tilauksesta on tuota pidempi aika niin rahoja ei enää takaisin voi saada. Itse en ole wp.comista koskaan mitään peruuttanut joten siitä en osaa sanoa kuinka tuo toimii.

   Kun palvelun olet kuitenkin jo ostanut niin mitäpä jos aloittaisit käyttämään ensin sitä ja sitten jossain kohtaa mahdollisesti mietit josko siirryt itse asennettavaan versioon. Voi kuitenkin olla että wp.com on täysin riittävä tarpeisiisi.

 • Kati sanoo:

  Hei! Tarvitsenko webhotellin wordpress.com -sivuilleni? Domainin olen hankkinut, miten saisin sen siirrettyä verkkotunnukseksi kätevimmin? Kiitos!

  • Timo Leiniö sanoo:

   Wordpress.com on pilvipalvelu, jossa WP on valmiina asennettuna. Et siis tarvitse sitä varten omaa webhotellia. Täältä lisää .comin ja itse asennettavan eroista https://wpopas.fi/wordpress-org-ja-wordpress-com-erot/.

   Tällä sivustolla käsitellään itse asennettavaa versiota, joten suoria ohjeita .comissa tehtäviin saitteihin ei valitettavasti tältä sivustolta löydy. Homma lähtee liikenteeseen siitä, että menet https://wordpress.com/ osoitteeseen ja luot itsellesi sivuston ja seuraat sieltä tulevia ohjeita.

 • Antti Poikkeus sanoo:

  Heippa, minulla on tällä hetkellä sivut ja domain hankittu Fonectalta,
  voiko WP.com:lla tehdä uudet ja käyttää tätä samaa domainia eli vain
  lopettaa sekä alustan että domain palvelun Fonectalta vai pitääkö jättää
  hankittu domain palvelu Fonectalle (XXX.COM)

 • Päivi sanoo:

  Hei! Miten ja millä hinnalla saa mainokset pois WordPress.com -palvelussa tehdystä sivustosta?

 • Vilma sanoo:

  Hei, saako wordpressillä tehtyä ns. lyhytosotteita (www.kalastus.fi) vai tuleeko siihen automaattisesti (www.wordpress.com/kalastus)?

 • Kristiina Tumelius sanoo:

  Hei. Ihan noviisina kysyn voiko Wordpressin .org tai .com versiota käyttää koulussa oppilailla harjoittelupohjana, ilman että tarvitsee määrittää julkaisuosoitetta?

  • Timo Leiniö sanoo:

   .com palvelussa joudut tekemään käyttäjätunnuksen ja sen myötä myös tekemällesi sivustolle tulee aina joku julkinen osoite. Tosin sivuston asetuksissa voit määrittää etteivät hakukoneet indeksoi sivustoasi. Tällöin sitä on aika hankala löytää netistä.

   Itse asennettavan .orgin osalta on mahdollista tehdä niin että asennat sen omalle koneelle ja näytät sitten sitä kautta oppilaille. Tosin tällöin asennus toimii vain sinun koneellasi, eikä kukaan muu pääse sitä katsomaan mitenkään muuten kuin jos esittelet sitä esim. tykin / tv:n kautta.

 • Säätäjä sanoo:

  Hei! Olen tehnyt sivun wordpress.comilla. Miten saan siirrettyä sivun wordpress.org:iin, jotta voin muokata sivua paremmin?

  • Timo Leiniö sanoo:

   WP-Oppaan sivulta ei ohjetta kyseiseen asiaan löydy, mutta englanniksi ohjeita kyllä löytyy esim. http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-properly-move-your-blog-from-wordpress-com-to-wordpress-org/.

   • Jaakko Luoma sanoo:

    Luoma Säynätsalo 7.11.18:

    TÄSTÄ SIVUJEN SIIRROSTA COM => ORG:
    Kun olen vähän Laiska-Jaakko (en jaksaisi kahlata tuota englanninkielistä opastusta a:sta ö:hön), vastaatko lyhyesti: sivuston siirto vaativammalle org-tasolle käy joka tapauksessa jotain selkeää klik-klik -polkua pitkin ja ne siirtyvät sitten sallaisenaan, turvallisesti?
    Jaakko Luoma
    040-752 9688

   • Timo Leiniö sanoo:

    Kyllä tuo siirto lähinnä kliksuttelua on, mutta on siinä kuitenkin aika monta steppiä, jotka pitää tehdä. Ihan parilla klikkauksella se ei onnistu. Tutoriaaleja asian suhteen tosiaan kyllä löytyy paljon, mutta itse en sellaista ole tehnyt. Olisi kyllä varmasti ihan hyvä artikkelin aihe. :)

 • P.Gudsson sanoo:

  Koska WordPress.comin käyttäjät on jätetty oman onnensa ja WordPress.comin ihan hienosti toimivan chat-palvelun varaan, niin laadinpa lyhyen opastuksen WordPress.comin kahdesta eri ohjauspaneelinäkymästä. Ellei niitä erota toisistaan, niin käämit saattavat palaa useastikin. https://tunnetunteesi.files.wordpress.com/2017/01/wordpress-com-guidelines.pdf

 • Stefan sanoo:

  Tervehdys olisi pari kysymystä. Harkitsen kotisivujeni siirtoa googlen-alustalta wp:n puolelle. Pääsyy tähän on se että google ei anna mahdollisuutta css-koodin käyttöön kun pitäisi päästä synkkaamaan verkkokauppa toiselta sivustolta. Salliiko wp .com puolella tuon näköisen toimen? .org puolella se lienee selviö mutta kun itselläni ei ole koodaus juurikaan hallussa niin mieluummin pysyttelisin valmiiden alustojen parissa vaikka se rajaakin mahdollisuuksia. Toinen kysymys liittyy tuohon jatkoon mikäli tuo yllä mainuttu on mahdollista niin miten domain ohjaukset tulee järjestää?

  • Timo Leiniö sanoo:

   Wp.com sallii CSS-muutoksien tekemisen jos ostaa maksullisen version. Lisätietoja https://en.support.wordpress.com/custom-css/

   Myös oman domainin saa käyttöön maksua vastaan https://en.support.wordpress.com/domains/

   • Stefan sanoo:

    Morjens. Kiitos vastauksesta. Tässä näkyy nyt vähän tämä kokemattomuus näiden termien kanssa. Css-jutulla kaiketi säädetään enemmän visuaalista ilmettä. Se mitä tietoa etsin oli että pääseekö wp.com puolella upottamaan omia tai toisten luomia scriptejä että plugareita sivun/sivujen rakenteisiin. Koitin etsiä mainitsemiasi maksuversioiden hinnastoja mutta huonolla menestyksellä. Löysin lähinnä sivupalvelujen tarjoajayrityksiä mutta sellaista en tässä kohdin etsi.

   • Timo Leiniö sanoo:

    Kyllä, CSS on ulkoasun muokkaamista varten. Omia lisäosia ei voi asentaa wp.com ympäristöön. Omien Javascript-skriptien laittaminen sivuille ei myöskään ole sallittua.

    Hinnasto https://store.wordpress.com/plans/
    Lisäosat joita ympäristöstä löytyy https://en.support.wordpress.com/plugins/
    Mitä koodien kanssa voi ja ei voi tehdä https://en.support.wordpress.com/code/

   • Stefan sanoo:

    Kiitos tiedoista, kävipä näppärästi. Ei tainnut tuoda wp ratkaisua minulle tähän kohtaan siihen mitä tarvitaan. Pitääpä pohtia jatkoja.

 • kimmo sanoo:

  Tämä WP-opas vaikuttaa juuri sellaiselta löydöltä, jota juuri nyt tarvitsen. Olen aikalailla alussa Wordpressin kanssa, mutta silti olen kiinnostunut myös tekniikasta WP:n taustalla. Täytyypä tehdä tästä saitista kirjanmerkki, jota käyn usein lueskelemassa ja oppia hakemassa.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *