Verkkosivut ovat nykyään pullollaan kuvia. Kuvia on helppo ottaa vaikkapa kännykällä ja julkaista ne omilla sivuilla. Kuvien lisäys WordPressiin on hyvin helppoa. Sen kuin raahaa kuvat omalta koneelta WordPressiin ja kuvat ovat valmiita käytettäväksi sivustolla. Kuvat ovat monesti kuitenkin myös kooltaan isoja. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kun vierailija tulee sivuille, hän joutuu lataamaan paljon dataa. Mitä enemmän ladattavaa on sitä enemmän siihen kuluu aikaa. Kukaan taas ei pidä pitkistä latausajoista. Tämän takia kuvia on hyvä pyrkiä optimoimaan.

Yksi tapa on käsitellä kuvia kuvankäsittelyohjelmalla, mutta tämä on liian monimutkaista ja aikaavievää monelle. Jos kuvan resoluutio on hirmuisen iso, tällöin kannatta pyrkiä käyttämään jotakin WordPressin automaattisesti luomaa valmista kuvakokoa (pienoiskuva, keskikokoinen tai iso). Monesti kuvat ovat myös sellaisia, että niitä voidaan optimoida häviöttömästi. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvaa optimoidaan niin että sen koko pienenee, mutta laatu ei kärsi. Tämän pystyy tekemään kuvankäsittelyohjelmalla, mutta joka kertainen kuvienkäsittely erikseen vie aivan liikaa aikaa.

Ewww Image Optimizer

Tässä kohtaa apuun astuu EWWW Image Optimizer lisäosa. Lisäosa optimoi kuvat automaattisesti kun ne tallennetaan WordPressiin, eikä käyttäjän tarvitse tätä varten tehdä mitään muuta kuin asentaa lisäosa! Asennus tapahtuu ihan normaalilla tavalla menemällä lisäosat kohtaan. Kun asennus on tehty ja lisäosa aktivoitu asetukset valikkoon ilmestyy EWWW Image Optimizer kohta.

ewww-valikko

Osiossa voi säätää lisäosan asetuksia. Tärkeät kohdat ovat plugin status ja optimization settings.

Muihin asetuksiin ei kannata koskea, ellei oikeasti tiedä, mitä tekee. Lisäosan avulla voi myös konvertoida jpg kuvia png:ksi ja toisin päin. Tämän suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä konversio voi aiheuttaa pahimmillaan sen, että konvertoitu kuva on huomattavasti huonompilaatuinen kuin alkuperäinen kuva.

ewww-status

Plugin status kohta kertoo löytyykö palvelimelta kaikki tarpeelliset komponentit, jotta lisäosa voi toimia oikein. Ei kannata pelästyä vaikka jotain olisikin punaisella. Konversiota varten olevia komponentteja ei tarvita.

Suurimmalla osalla palvelimista lisäosa toimii moitteetta oletuksena. Aivan halvimmissa web-hotelleissa saattaa kuitenkin olla joskus puutteita. Tällöin web-hotelli tarjoajalta voi pyytää, jos he suostuvat asentamaan tarvittavat komponentit palvelimelle, mutta kaikki eivät tähän välttämättä suostu.

ewww-optimization

Optimization settings kohdassa voi valita poistetaanko kuvista kaikki metadata ja mikä on png-kuvien optimointitaso. Metadatan joukossa saattaa olla esimerkiksi koordinaattitiedot siitä, missä kuva on otettu. Oletusoptimointitaso pitäisi riittää vallan mainiosti.

Mitä korkeamman optimointitason ottaa käyttöön sitä enemmän tehoja palvelimelta vaaditaan. Ei siis kannata ahnehtia varsinkaan jos sivustosi on jaetussa web-hotellissa.

Jos asetuksia muuttaa, ne pitää tallentaa Save changes napista.

Lisäosan käytön jälkeen mediakirjaston listauksessa näytetään kuinka paljon kuvaa on optimoitu.

ewww-pictures

Entä sitten jos lisäosa otetaan käyttöön sivulla, jossa on jo paljon kuvia? Kaikki kuvat voi kerralla optimoida menemällä Media > Bulk Optimize kohtaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos kuvia on todella iso määrä, tällöin optimointi kannattaa suorittaa sellaisena ajankohtana, jolloin sivustolla ei ole suurin ruuhka. Optimoinnin aikana tarvitaan palvelimen resursseja.

ewww-bulk

Jos ei haluakaan ihan kaikkia kuvia optimoida, tällöin mediakirjaston listauksessa voi ruksittaa halutut kuvat ja ottaa massatoiminnot pudotusvalikosta bulk optimize ja hyväksy.

ewww-bulk2

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.