Kaikki, jotka ovat olleet hiemankin enemmän WordPressin kanssa tekemisissä tietävät, että WordPressin haku on yleisesti ottaen hyvin huono. Haku listaa oletuksena tulokset aikajärjestyksessä, eikä siis sen mukaan mikä on oikeasti relevantein hakutulos. Tällä kertaa käymme läpi lisäosan, jonka avulla haku oikeasti toimii niin, että se listaa parhaat tulokset lukijalle.

Relevanssi

Käytämme haun parantamiseen Relevanssia. Relevanssi indeksoi sivuston sisällön ja näyttää oikeasti parhaat hakutulokset hakusanoille. Lisäosa on saatavilla ilmaiseksi, joten se on asennettavissa suoraan WordPressin lisäosat-osiosta. Asennuksen jälkeen asetuksien alle ilmestyy Relevanssin asetukset.

relevanssi-asetukset

Käyttöönoton jälkeen periaatteessa riittää, että hakuindeksin luo asetussivulta.

relevanssi-rakenna-indeksi

Tämän jälkeen haun pitäisi jo toimia huomattavasti paremmin. Relevanssi korvaa WordPressin normaalin haun, joten WordPressin mukana tulevaa haku-vimpainta voi edelleen käyttää ihan normaalisti.

Relevanssin asetussivulla on kuitenkin hyvin paljon erilaisia asetusvaihtoehtoja. Niitä ei ole pakko muuttaa, mutta ne kannattaa kuitenkin käydä läpi, ja tarpeen mukaan säätää, jos sille näkee tarvetta.

Asetukset

Perusasetuksissa voi säätää muun muassa hakuoperaattorien käyttöä (AND tai OR), hakutuloksien järjestystä ja milloin käytetään sumeaa hakua.

Seuraavana voi säätää otsikoiden, kommenttien, avainsanojen ja kategorioiden painoarvoja indeksissä. Tehtävät haut voi myös lokittaa. Tällä tavoin saa hyvin selville, mitä lukijat hakevat sivuilta. Tämän perusteella taas pystyy kirjottamaan juuri niistä asioista, joita lukijat haluavat lukea. Jos lokitus on päällä, hakutulokset listataan kohdassa ohjausnäkymä > user searches. Oletuksena lokitus ei ole päällä.

relevanssi-asetukset2

Haun voi myös rajoittaa tiettyihin kategorioihin tai avainsanoihin. Toisaalta hakuun voi myös määrittää kategorioita, avainsanoja, sivuja tai artikkeleita, joita ei indeksoida. Tällöin listaan pitää määrittää rajoitettavan tyypin id.

Relevanssin voi myös asettaa muodostamaan hakutuloksien lyhennetekstit. Tämä vaatii kuitenkin sitä, että haussa käytetty sivupohja käyttää the_excerpt()-funktiota. WP-Opas käyttää tätä toiminnallisuutta.

Relevanssilla on myös mahdollista määrittää artikkelityypit ja taksonomiat, jotka indeksoidaan. Jos sivustollasi on käytössä avainkenttiä, myös ne voi asettaa indeksoitavaksi. Hakutulokset voi myös välimuistittaa, mutta se ei yleensä ole suositeltavaa, sillä tällöin uusi sisältö ei välttämättä näy heti hakutuloksissa.

Lopuksi asetussivulla näytetään vielä sulkusanalista ja yleisimmät sanat indeksissä. Sulkusanat ovat sanoja, joita ei indeksöinnissä oteta huomioon. Sulkusanoja voi poistaa tai lisätä. Kannattaa huomata, että Relevanssi ei osaa indeksöidä tiedostojen sisältöjä (esim. PDF, Excel, Word jne).

Relevanssi on muuten suomalaista tekoa. Relevanssista on myös saatavilla premium-versio. Löydät ilmaisen ja premium-version erot Relevanssin omilta sivuilta.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *