WordPress tarjoaa kaksi hyvin samantyyppistä sisältötyyppiä. Nämä ovat sivut ja artikkelit. WordPressin kanssa aloittelevat monesti kysyvät, mitä eroa näillä on ja miten niitä tulisi käyttää.

Pikaisella vilkaisulla sivut ja artikkelit näyttävät hyvin samanlaisilta ja sen myötä moni hämääntyy. Sivuilla ja artikkeleilla on kuitenkin myös selviä eroja, joiden perusteella ne sopivat tiettyihin asioihin.

Artikkelit

Jos sivustolle halutaan blogi tai uutisia, tällöin niiden tekoon on viisainta käyttää artikkeleita. Artikkelit listataan lähes aina aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Tämän myötä niitä on hyvä käyttää blogeihin ja uutisiin, joissa uusin sisältö halutaan lähes poikkeuksetta esiin ensimmäisenä. Artikkeleille voi myös määrittää kategorioita ja avainsanoja. Näiden avulla artikkeleja pystyy jäsentelemään paremmin. Monesti vanhempia artikkeleja voi hakea myös kuukausien tai vuosien perusteella. WordPressin RSS-syöte listaa artikkelit aikajärjestyksessä (esimerkiksi WP-Oppaan RSS-syöte), joten käyttäjä voi helposti tilata uusimmat blogipäivitykset RSS-syötteen kautta.

Artikkelien avulla pyritään yleensä herättämään mielipiteitä ja kommentteja. Tämän takia artikkelien perässä on monesti kommentointimahdollisuus. Artikkelien ohessa on nykyään yleensä myös sosiaalisen median jakonapit (esim. Facebook, Twitter ja Google+), koska sisällön halutaan leviävän mahdollisimman paljon.

Artikkelit ovat rakenteeltaan yleensä kaikki samanlaisia. Artikkelit ovat samantasoisia, toisin sanoen artikkelilla ei voi olla ala-artikkeleita.

Sivut

Sivuja käytetään staattisen sisällön näyttämiseen. Staattisilla sivuilla tarkoitetaan sellaisia sivuja, jotka kirjoitetaan yleensä kerralla kuntoon ja tämän jälkeen niihin tulee hyvin harvoin muutoksia. Hyviä esimerkkejä ovat WP-Oppaan tietoja ja käyttöehdot sivut. Nämä sivut tarjoavat lisätietoja, mutta niiden sisältö ei riipu mitenkään julkaisuajankohdasta. Vaikka sivuilla on toki julkaisuajankohta, sitä ei yleensä käytetä mitenkään kun sivuja näytetään sivuston kävijöille. Sivujen yhteydessä useimmiten ei myöskään ole kommentointia tai jakonappeja. Kuka haluaisi kommentoida tai jakaa sosiaalisessa mediassa esimerkiksi käyttöehto sivua?

Sivut ovat hierarkisia. Sivulla voi siis olla x kappaletta alasivuja, joilla taas voi olla y kappaletta omia alasivuja. Sivulle voi määrittää erilaisia sivupohjia. Sivupohjien avulla sivujen rakenne voi näyttää aivan erilaiselta kun niitä vertaa keskenään. Esimerkiksi tämän sivuston etusivu ja videot-sivu käyttävät erilaisia sivupohjia.

Yhteenveto

Kannattaa muistaa, että erot eivät ole ehdottomia, sillä kaikkea on mahdollista muuttaa WordPressissä. Sivujakin voidaan esimerkiksi listata julkaisujärjestyksessä jos niin halutaan, mutta sille ei yleensä ole tarvetta, koska artikkelit ajavat jo saman asian. Useimmiten artikkeleita ja sivuja käytetään niin kuin yllä on kuvattu. Jos sivustolla on aikajärjestykseen listattavaa sisältöä kuten blogi tai uutiset, tällöin niiden tekemiseen kannattaa käyttää artikkeleita. Muu sisältö kannattaa yleensä tuottaa sivujen kautta. WP-Oppaan blogissa on käytetty artikkeleita, kaikki muu sisältö on lisätty käyttämällä sivuja.

WordPress ei rajoitu vain näihin kahteen sisältötyyppiin, vaan uusia sisältötyyppejä on myös mahdollista luoda, mutta se vaatii joko PHP-koodaustaitoa tai lisäosien asennusta ja käyttöä.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

  • Sanni sanoo:

    Hei!
    Loin wordpressiin sivu -toiminnon avulla teemoja blogiani varten. Itse blogitekstit olen kirjoittanut artikkeleina. Miten saisin tiettyyn teemaan kuuluvan artikkelin linkitettyä myös oikean sivun alle?

    Kiitos paljon vastauksestasi!

    • Sanni sanoo:

      Ja vielä täsmennys kysymykseeni :D
      Olen luonut wordpressiin siis valikoilla eri teemoja ja halauaisin linkittää kirjoittamani artikkelit näiden eri teemojen alle.
      Miten se onnistuisi?

      • Niko Vittaniemi sanoo:

        Hei Sanni,

        Jos ymmärsin oikein niin olet luonut sivuja esim. Oman aihekategorian ympärille ja haluaisit artikkelit laittaa näkymään näissä sivuissa? Tässä tapauksessa kannattaa käyttää suoraan artikkelin yhteyteen liitettäviä kategorioita. Valikoista voit sitten lisätä suoraan kyseisen kategorian valikkoon :)

  • Sari sanoo:

    Hei, perustin juuri blogin ja haluaisin, että ihmiset voisivat tilata uusimmat postauksen suoraan sähköpostiin. Onko niin, että sähköposti johon postaukset voi tilata, pitää olla yhdistetty word press tiliin? Miten sen saisi muutettua niin, että tilaus onnistuu kaikkiin sähköpostiosoitteisiin?

  • Annastiina Mäkilä sanoo:

    Hei! Mahdatkohan yhä vastailla? Aloitin juuri rakentelemaan sivustoa ja omassa sivupalkissani näkyy _sivujen_ otsikot, mikä on ihan ok. Mutta haluaisin, että yhden sivun alle voisin alkaa kirjoittamaan blogia, eli _artikkeleita_. En kuitenkaan mitenkään keksi, miten saan artikkelit alisteisiksi yhdelle tietylle sivulle? Eli että haluamani artikkelit löytyisivät aina tuolta sivupalkin blogiin vievästä kohdasta? ( http://www.annastiinamakila.fi/mietelastuja/ )

    • Timo Leiniö sanoo:

      Tarkoitat ilmeisesti tuota vasenta sivupalkkia? Tuo on tehty valikkona, joten siihen ei valitettavasti saa oletuksena automaattisesti lisättyä uusia artikkeleita. Joku lisäosa tuota varten saattaa löytyä, mutta itsellä ei ole moisista kokemusta.

      En suosittele että päävalikkoon lisätään automaattisesti kaikkia artikkeleita, sillä hetken kuluttua kun artikkeleja on julkaistu enemmän, navigaatiossa on paljon linkkejä ja navigaation käyttö on sekavaa. Parempi on pitää päävalikossa vain blogin listaussivulle menevä linkki. Listaussivulla sitten näytetään artikkelit uusimmasta vanhimpaan.

      Jos kuitenkin haluat valikkoon jonkun tietyn artikkelin lisätä, se pitäisi onnistua ulkoasu > valikot osiosta, mutta tämä pitää tehdä manuaalisesti aina kun sinne haluaa linkin lisätä.

  • Timo Leiniö sanoo:

    Moi,

    en ihan ymmärrä käyttötapaustasi. Kuulostaa hieman siltä, että ehkä sisältö kannattaisi tehdä ihan sivuina artikkelien sijaan. Artikkelit on tarkoitettu lähtökohtaisesti bloggaamista varten, jolloin listaussivut toimivat juurikin niin että uusin sisältö on ensin.

  • Anna-Maria sanoo:

    Kiitos erittäin valaisevasta artikkelista. Aihe oli viedä minulta hermot ennen kuin luin artikkelisi.

  • Vierailija sanoo:

    Sivujen valikkonappien nimeämisestä.
    Olen aloittelija , ja kun lisään uuden sivun johon laitan otsikon, tämä otsikko tulee siis myös valikkonapin nimeksi”automaattisesti”.
    Mutta ongelma on itse sivun sisällössä kun sinne myös tulee yläreunaan ”otsikoksi” sama nimi.Olenko tehnyt jotakin heti alustavasti vääärin sivun sisällön rakenteessa? Jokaisessa valikko napissa , ja ”alasveto” napeissa sama juttu.Myös sivun ylä reunaan tulee sma sana ”ylimääräiseksi ” otsikko tekstiksi.
    Esimerkki kun teen ”uusi sivu”, nimeän sen esim. ”Etusivu” , valikko nappiin tulee em. nimi ,mutta itse sivun yläreunaan myös joka on itse sivun sisällön kannalta tarpeeton. Miten tuon saa poistetuksi. Jos muokkaan sivun sisältöä ja poistan sivun otsikon ,niin smalla poistuu myös valikko napista sana ”Etusivu”. Teeman nimi on ”Twenty Fourteen, ja siitä olen tehnyt ”Child Themen”. Missä kohtaa ”perus teemaa” olisi tuohon muokkaus mahdollisuus?

    • Timo Leiniö sanoo:

      Kun sivulle määrittelee otsikon sitä tosiaan käytetään yleensä oletuksena valikossa ja se näytetään myös sivulla sivun alussa ensimmäisenä. Suuri osa teemoista toimii näin.

      Jos haluat valikkoon jonkun muun termin mene Ulkoasu > Valikot osioon ja muokkaa valikon otsikkotermejä. Tällä tavoin voit siis muuttaa valikoiden otsakkeet muuksi kuin mitä ne oletuksena ovat.

      Otsikon piilotus sivulla onnistuu lisäosalla https://wpopas.fi/kuinka-piilottaa-artikkelin-tai-sivun-otsikko/

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *