Tässä osassa teemme yleiskatsauksen WordPress-ylläpidon valikoihin. Käymme läpi seuraavat asiat:

 • Mitä linkkejä löytyy ylävalikosta?
 • Mitä linkkejä löytyy sivuvalikosta?
 • Mitä ylävalikon alla olevat Näyttöasetukset ja Ohje välilehtien alta löytyy?
 • Kuinka ylävalikko muuttuu julkisella puolella?

WordPress-versio: 3.8+


Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress-oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi muutamia yleisiä asioita WordPressistä.

Kirjaudutaan ensin ylläpitoon. Käydään ensin läpi ylläpidon valikot. Ylläpidossa on kaksi valikkopalkkia. Toinen on sivun yläreunassa ja toinen sivun vasemmassa reunassa. Ylävalikko sisältää oikopolkuja eri toiminnallisuuksiin.

WordPress-ikonin alta löytyy linkit muun muassa WordPressin dokumentaatioon ja tukifoorumille. Sivuston nimen kohdalta pääsee julkiselle puolelle.

Tämän lisäksi yläpalkki näyttää saatavilla olevien päivitysten määrän ja uusien kommenttien määrän. Uusi valikossa on oikopolut uusien artikkelien, medioiden, sivujen ja käyttäjien lisäykseen.

Ylävalikon oikeasta laidasta löytyy vielä pudotusvalikko josta pääsee muokkaamaan käyttäjän omia tietoja tai kirjautumaan ulos ylläpidosta.

Siirrytään seuraavaksi vasemmassa reunassa olevaan valikkoon.

Vasen valikko sisältää WordPress-ylläpidon eri osiot. Näiden kautta hallitaan kaikkia eri WordPressin toimintoja. Vasemman sivuvalikon saa myös tarvittaessa pienennettyä Piilota valikko kohdasta, niin että siinä näkyy vain ikonit.

Ylävalikon alta löytyy vielä kaksi välilehteä Näyttöasetukset ja Ohje. Nämä kaksi välilehteä näkyvät melkein joka sivulla, mutta niiden sisältö vaihtelee sen mukaan millä sivulla ollaan. Ohje välilehti näyttää lisäohjeita, jotka liittyvät näkyvillä olevaan sivuun.

Näyttöasetukset välilehdeltä voi taas monesti valikoida, mitkä elementit sivuilla näytetään. Esimerkiksi Ohjausnäkymän etusivulla on monia määritettäviä vaihtoehtoja.

Siirrytään vielä sivuston julkiselle puolelle. Julkisella puolella ylävalikko säilyy näkyvissä, jos käyttäjä on sisäänkirjautuneena. Valikossa on kuitenkin pari eroavaisuutta aikaisempaan verrattuna. Sivuston nimen kohdalta avautuu nyt alavalikko, josta pääsee siirtymään suoraan eri ylläpidon osiin.

Tämän lisäksi ylävalikon oikeaan laitaan on ilmestynyt suurennuslasi, jota klikkaamalla aukeaa hakulaatikko. Haun kanssa pystyy hakemaan sivuston sisältöä.

Kannattaa huomioida, että ylläpidon valikoissa voi olla huomattavasti enemmänkin kohtia, jos käytössä on esimerkiksi useita lisäosia. Tämän oppaan videot kattavat vain WordPressin oletustoiminnallisuudet.

Keskustele ja kysy

 • Marjatta Lipponen sanoo:

  Onko mahdollista saada painettu wp-opas, vaikka maksullinen?
  Minulle on 10 vuotta sitten tehty sivu, jota haluaisin ruveta aktiivisemmin käyttämään, mutta taito puuttuu.

  • Timo Leiniö sanoo:

   Moi Marjatta,

   valitettavasti tällä hetkellä WP-oppaasta ei ole saatavilla painettua versiota eikä sellaista ole suunnitteilla. WordPress kehittyy niin nopeaan tahtiin että kun painetun version saisi tehtyä niin siinä olisi osa asioista jo hyvin todennäköisesti vanhentuneita.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *