Kuinka monta kertaa olet törmännyt jollakin sivulla rikkinäiseen linkkiin? Niinpä, luultavasti hyvin monta kertaa. Rikkinäiset linkit ovat ainainen riesa, sillä ei ole mitenkään epätavallista, että ulkoiset linkit saattavat joskus lakata toimimasta. Rikkinäiset linkit huonontavat käyttäjäkokemusta. Tämän lisäksi myös hakukoneet eivät pidä siitä, jos sivuilla on paljon rikkinäisiä linkkejä. On siis hyvä poistaa tai korjata rikkinäiset linkit aika ajoin. Tällä kertaa katsomme, miten tämä onnistuu WordPressissä.

Linkkien tarkistus

WordPressin lisäosahakemistosta löytyy ilmainen Broken Link Checker -lisäosa, jonka avulla sivuston rikkinäiset linkit saa selville ilman että joutuu kahlaamaan koko sivuston linkkejä itse läpi. Lisäosan asennuksen ja aktivoinnin jälkeen Työkalut-osion alle ilmestyy uusi osio, jossa listataan sivuston rikkinäiset linkit. Lisäosa alkaa aktivoinnin jälkeen heti etsiä rikkinäisiä linkkejä sivustolta. Linkkien tarkistukseen kuluva aika riippuu täysin siitä, kuinka iso sivusto on kyseessä.

rikkinaiset-linkit-valikko

Listauksessa näkee, missä linkki sijaitsee sivustolla. Tämän lisäksi linkin voi suoraan korjata tässä näkymässä. Linkin voi muokata takaisin toimivaksi tai sitten sen voi kokonaan poistaa.

rikkinainen-linkkilista

Lisäosan asetukset löytyvät Asetukset-osion alta. Asetuksista voi säätää monia asioita kuten:

  • Kuinka usein linkit sivustolla tarkistetaan.
  • Lähetetäänkö rikkinäisistä linkeistä sähköposti-ilmoitus.
  • Asetetaanko rikkinäisille linkeille jonkinlainen tyylimääritys.
  • Mistä kaikkialta linkkejä haetaan.
  • Mitä linkkejä tarkistetaan (HTML, YouTube, Vimeo yms).
  • Aikakatkaisu, jolloin linkki lasketaan rikkinäiseksi.

rikkinaiset-linkit-asetukset

Asetuksia voi säätää omiin tarpeisiin, mutta oletusasetuksilla linkit pystyy jo tarkistamaan. Oletuksena rikkinäisen linkki tyylitetään sivustolla yliviivauksella.

Rikkinäinen linkki

 

Suorituskyky

Lisäosa helpottaa rikkinäisten linkkien löytämistä huomattavasti, mutta lisäosa saattaa joskus tuoda myös suorituskyvyllisiä ongelmia.

Lisäosa aiheuttaa palvelimelle kuormaa linkkien tarkistusten aikana. Jos palvelin on siis mallia halvin mahdollinen, tällöin sivuston toiminta saattaa hidastua erityisesti jos sivuja ja artikkeleita on paljon (esimerkiksi tuhansia). Jos sivustollasi on muutamia kymmeniä sivuja, silloin lisäosa toimii luultavasti moitteettomasti.

Jos lisäosa hidastaa sivua, tällöin linkkien tarkistuksen voi tehdä esimerkiksi Xenu Link Sleuthilla. Xenu Link Sleuth on ohjelmisto, joka asennetaan omalle koneelle, joten sillä ei ole varsinaisesti mitään tekemistä WordPressin kanssa.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *