WordPressin oma oletushaku on käyttökelpoinen, mutta rajoittunut. Se tuottaa tuloksia, mutta ei tarjoa minkäänlaista säätövaraa, ei hae koko sivuston sisällöstä, eikä ymmärrä suomen kielen erityispiirteitä millään tapaa. Onneksi parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla!

Tehdään saman tien puolueellisuus selväksi: Relevanssi-hakulisäosa on minun tekemäni, joten käsittelen asiaa nyt vain sen näkökulmasta. Muitakin vaihtoehtoja on, samassa hintaluokassa ja vastaavilla ominaisuuksilla lähinnä SearchWP, mutta amerikkalaisena tuotteena SearchWP ei luonnollisesti ole suomesta ja suomalaisten käyttäjien tarpeista samalla tavalla kiinnostunut kuin Relevanssi.

Enemmän sivustoa haettavaksi

Jos haet WordPressin oletushaulla hakusanoilla keltainen takki, WordPress palauttaa tuloksina kaikki artikkelit, joissa sanat keltainen ja takki esiintyvät joko otsikossa, otteessa tai sisällössä. WordPress osaa tehdä myös fraasihakua, eli jos haet "keltainen takki", tuloksiin tulevat vain artikkelit, joissa nämä sanat esiintyvät juuri näin peräkkäin. WordPress osaa myös järjestellä hakutulokset siten, että parhaat osumat ovat ensin.

Aina tämä ei vain riitä. Pari keskeistä ongelmaa artikkelien löydettävyyden suhteen ovat avainkentät (custom fields), lyhytkoodit (shortcodes) ja liitteet.

Jos sivun keskeinen sisältö löytyy avainkentistä tai on sillä tavalla lyhytkoodilla luotua, että tärkeimmät avainsanat eivät esiinny sivun varsinaisessa sisällössä (post_content-kentässä), WordPressin oma haku ei tätä sisältöä löydä. Advanced Custom Fieldsin käyttäjät sijoittavat usein keskeisiä osia artikkelien sisällöstä avainkenttiin.

WordPressiin on lukuisia lisäosia, jotka auttavat tässä ja tuovat suuremman osan sivustoa haettavaksi osaksi WordPressin omaa hakua, mutta luonnollisesti myös varsinaiset hakulisäosat osaavat tuoda kaiken tämän sisällön osaksi hakua.

Relevanssi Premium ja SearchWP tarjoavat lisäksi mahdollisuuden päästä käsiksi liitetiedostojen sisältöön. Jos Mediakirjastossasi on PDF-tiedostoja, Office-dokumentteja tai muuta vastaavaa aineistoa, näiden sisältö on luettavissa ja sisällytettävissä hakuun. Tiedostojen on oltava Mediakirjastossa, jotta niihin päästään käsiksi, mutta ainakaan Relevanssi ei sen jälkeen välitä, onko itse tiedosto WordPressin hakemistorakenteessa vai esimerkiksi jossain pilvipalvelussa.

WooCommerce ja muut verkkokaupat

WooCommerce-kaupoissa tavanomainen esimerkki kadoksissa olevasta tiedosta on tuotekoodi eli SKU, joka on avainkentässä, eikä siten oletuksena haettavissa. Myös monet tuotetiedot, avainsanat ja tuotteiden arvostelut (eli kommentit) jäävät haun ulkopuolelle, vaikka niissä olisi monesti hyvin tärkeää ja tarpeellista tietoa helpottamaan oikeiden tuotteiden löytymistä.

Relevanssi tukee WooCommercen perusominaisuuksia sellaisenaan ja paljon muutakin on mahdollista viritellä. Jos käyttää muunnelmatuotteita (product variations), Relevanssi on mahdollista säätää sisällyttämään muunnelmatuotteen tietoja osaksi päätuotetta, jotta oikea tuote löytyy myös silloin, kun haetaan vaikkapa muunnelmatuotteen ominaisuudella tai SKU:lla.

Toimivammat hakutulossivut

Sekä Relevanssi että SearchWP eivät varsinaisesti esitä hakutuloksia: se on edelleen teemasi vastuulla. Relevanssin tai SearchWP:n käyttöönotto ei siis suoranaisesti muuta hakutulossivua mitenkään, se näyttää edelleen ihan samalta kuin ennenkin. Tulokset ovat vain parempia: niihin sisältyy enemmän artikkeleita ja parhaimmat artikkelit nousevat paremmin hakutuloslistan kärkeen.

Relevanssi pystyy lisäksi parantamaan hakutulossivuja korvaamalla oletuksena näytettävät otteet Googlen tyylisillä otteilla, joihin on poimittu artikkelista sellainen osa, jossa hakulause näkyy. Näin käyttäjä saa heti paremman käsityksen siitä, vastaako artikkeli kysymykseen. Ainakin dokumentaation perusteella SearchWP ei tällaista ominaisuutta tarjoa. Relevanssilla on tarjota myös Googlen tyyliin ”Tarkoititko tätä”-vinkkejä kirjoitusvirheiden kohdalla ja ”Puuttuvat sanat”-ominaisuus jos käyttäjä hakee useammalla sanalla, eikä artikkelissa esiinny näitä kaikkia sanoja.

Suomen kielen erityispiirteet

Suomi on haun näkökulmasta hankala kieli, kiitos lukuisten taivutusmuotojen. WordPressin omakin haku selviää osasta taivutusmuotoja: jos artikkelissa lukee ”takkiin” ja käyttäjä hakee ”takki”, haku osuu kyllä. Toisin päin ei sitten toimikaan, eli WordPressin oma haku löytää osamerkkijonot (vähän liiankin hyvin: hakemalla ”kana” löytyy myös ”lakanakangas”), mutta ei tietenkään pysty palauttamaan ”takkiin”-sanaa perusmuotoonsa ja löytämään sillä artikkelia, jossa lukee ”takki”.

Relevanssi pystyy tähän, toisin kuin moni muu haku. Relevanssikaan ei osaa tehdä varsinaista perusmuotoistamista (Johannes Siipola on kehittänyt tähän ratkaisun SearchWP:lle ja Relevanssille, mutta siinä on omat hankaluutensa), mutta Relevanssi Premiumiin on saatavilla oikein toimiva suomenkielinen stemmeri, joka osaa vääntää suomen eri taivutusmuodoissa olevia sanoja juurimuodoikseen. Sen myötä suomenkielinen hakeminen muuttuu helpommaksi: ”takki”, ”takin”, ”takkiin”, ”takista”, ”takkeihin” – kaikki nämä muodot ovat jatkossa yhdenmukaisia haussa, eli haku millä tahansa näistä löytää kaikki muutkin.

Todella isot tietokannat

Jos sivusto on niin iso, että WordPressin oma oletushaku on liian hidas ja haut kestävät jopa kymmeniä sekunteja – tässä puhutaan sadoista tuhansista artikkeleista – voi hyvin olla, että Relevanssillekin sivusto on liian raskas. Ainakin Relevanssin indeksistä tulee tämän kokoisella sivustolla todella epäkäytännöllisen suuri.

Näihin tapauksiin tepsii Relevanssi Light. Se säätää WordPressin tietokannan asetuksia niin, että hausta tulee huomattavasti aikaisempaa nopeampi ja tuloksista laadukkaampia. Juuri muuta se ei sitten teekään, eli kustomointia ja muita ominaisuuksia ei ole juurikaan tarjolla.

Relevanssi Light mahdollistaa kuitenkin pienissä määrin lisäsisällön lisäämisen hakuun, eli esimerkiksi kauppaan on kyllä mahdollista saada SKU:t osaksi hakua myös Relevanssi Lightillä. Jos sivusto on todella iso ja käytössä on riittävän moderni MySQL- tai MariaDB-tietokanta, Relevanssi Lightiä nopeampaa hakua ei tietääkseni ole mahdollista saada ainakaan ilmaiseksi.

Jos rahaa on käytettävissä, isojen sivustojen kohdalla kannattaa harkita myös sivuston ulkopuolista hakua. Tällaista tarjoavat vaikkapa kotimainen Valu Search, Jetpack Search ja Algolia. Nämä ovat järjestään melko kalliita ratkaisuja: halvimmillaankin näissä puhutaan satasista vuodessa, mutta jos sivusto on aidosti iso, hinta voi olla tuhansia euroja vuodessa. Jos tällaiseen on varaa, kannattaa näitäkin vaihtoehtoja harkita.

Elastic Search on sitten se todellinen raskaan sarjan leka, joka on teoriassa ilmainen open source -tuote, mutta käytännössä vaatii sen verran osaamista, että käy todella kalliiksi.

Tiivistelmä

Useimmat sivustot, joilla on runsaasti artikkeleita, hyötyvät jonkinasteisesta haun parantamisesta. Relevanssi Lightin asentaminen on erittäin vaivatonta, siinä ei ole lainkaan asetuksia säädettäväksi, ja sillä saa nopeamman ja parempia tuloksia tarjoavan haun hyvin plug’n’play-henkisesti. Käyttäisin siis minimissään sitä, jos sivustolla ylipäänsä hakua käyttäjille tarjoaa.

Jos on halukas näkemään hieman enemmän vaivaa, mutta ei halua käyttää rahaa, Relevanssin ilmaisversiota on vaikea päihittää. Asetusten säätämisessä on oma vaivansa, mutta oletusasetuksilla pääsee jo pitkälle, eikä asetuksia tarvitse säätää kuin kerran, ja sen jälkeen parempi haku rullaa ilman erillistä vaivannäköä. Vaivan palkkana on parempi haku ja käytännöllisemmät hakutulokset.

Jos tarvitsee enemmän ominaisuuksia, kuten PDF-tiedostojen sisällöstä hakemista, tai haluaa apua haun virittelemiseen, kannattaa valinta tehdä SearchWP:n ja Relevanssi Premiumin välillä. Molempien ominaisuudet ovat samankaltaiset, kummallakin on hyvä asiakaspalvelu ja hinnoittelukin on aika samansuuntainen: kummankin saa edullisimmillaan 99 dollarilla vuodeksi – Relevanssista tosin saa 99 dollarilla kaiken, SearchWP:n käyttö esimerkiksi WooCommercen kanssa vaatii 199 dollarin Pro-lisenssin hankkimista.

Kumpi näistä sitten on parempi? SearchWP:n käyttöliittymä on hiotumpi ja se tekee jotkut jutut Relevanssia paremmin. Relevanssi on taas edistyneempi toisissa asioissa ja insinöörimäisemmän käyttöliittymän vastapainoksi erilaisia kustomointimahdollisuuksia on devaajille koodin puolella tarjolla enemmän. Relevanssi hallitsee suomen paremmin, on kotimainen Koodia Suomesta -tuote ja asiakaspalvelukin vastaa kysymyksiin keskimäärin alle tunnissa suomeksi.

Esimerkkejä

Jos haluat kokeilla Relevanssilla toteutettua hakua käytännössä, voit hakea kirja-arvosteluja Kirjavinkit.fi:stä tai lautapelijuttuja Lautapelioppaasta. Molemmissa on käytössä suomenkielinen stemmeri, joten erilaisten taivutusmuotojen käyttö hakusanoina onnistuu.

Katsotaan vertailun vuoksi Lautapelioppaan hakua ilman Relevanssia ja Relevanssin kanssa. Hakusanana on “knizia”, jolla halutaan löytää tietoa pelisuunnittelija Reiner Kniziasta ja tämän suunnittelemien pelien arvosteluja.

WordPressin oletushaku ei ihan palvele. Paras osuma, Reiner Knizia -tietosivu, on Lautapelioppaassa toteutettu Reiner Knizia -pelisuunnittelijataksonomiatermin arkistoksi, joten sitä ei WordPressin oma haku edes pysty löytämään. Tulosjoukon kärkeen nousee myös jotain kymmenen vuotta vanhoja uutisia.

Relevanssin kanssa tulos näyttää tuntuvasti paremmalta. Kärkeen nousee se tärkein tulossivu ja muutenkin tulosten kärjessä on peliarvosteluita ja tuoreita uutisjuttuja. Hakua on muokattu asetusten säätämisen lisäksi koodissa funktiolla, joka lisää uusille jutuille dynaamista lisäpainoa, jonka määrä hiipuu jutun vanhetessa. Lisäksi peliarvostelukategorian jutuille on annettu lisäpainoa.

Kirjavinkit.fi:ssä jutut ovat kirja-arvioita ja hakuun on otettu mukaan myös taksonomiatermejä (kirjailijoita, kirjasarjoja, tapahtumapaikkoja, kirjoissa esiintyviä henkilöitä ja niin edelleen). Näitä ei kuitenkaan haluta varsinaisiin hakutuloksiin kirja-arvioiden sekaan, vaan ne on nostettu hakutulosten alkuun tiiviimmässä muodossa erilliseen listaan. (Jos tällaisen ratkaisun toteuttaminen kiinnostaa, olen kirjoittanut siitä ohjeen omaan blogiini.)

Tämä artikkeli on vieraskirjoitus – Artikkelin kirjoittaja on: Mikko Saari joka on kehittänyt WordPress lisäosan ”Relevanssi” jonka avulla WordPressin hakua voi parantaa huomattavasti.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *