Tiedon jakaminen eteenpäin omalta sivustolta on tärkeää, jos haluaa saada enemmän lukijoita. RSS-syötteiden avulla lukijat voivat helposti tilata uusimman sisällön vaikkapa sähköpostiohjelmaan. Tällä kertaa käymme läpi, miten RSS-syötteet toimivat WordPressissä ja miten niitä voi käyttää.

RSS on lyhenne sanoista Really Simple Syndication. RSS on syöte, jonka avulla lukijoille tarjotaan päivittyvää sisältöä. RSS-syötteen avulla saa helposti uusimmat päivitykset haluamaansa ohjelmaan. RSS-syötteitä voi kerätä esimerkiksi verkkosovelluksiin (esim. Feedly) tai sähköpostiohjelmaan (esim. Outlook). Kun RSS-syötteen päivitykset tulevat automaattisesti yhteen paikkaan, tällöin ei tarvitse jokaisella sivustolla käydä erikseen tarkastelemassa onko sinne tullut uutta sisältöä. RSS määritellään XML-kielellä.

WordPressin RSS-syötteet

WordPress tarjoaa useista eri asioista RSS-syötteet:

RSS-syötteiden osoitteet ovat ylläolevia, jos käytössä on jokin muu kuin WordPressin oletus osoiterakenne.

Tekeekö näillä kaikilla RSS-syötteillä sitten jotain? Ei välttämättä. Selvästi suosituin on ensimmäinen RSS-syöte, joka näyttää uusimman artikkelisisällön. Tästä huolimatta on hyvä tietää, että WordPress osaa myös näyttää rajoitetumpiakin RSS-syötteitä. On siis mahdollista tilata vaikkapa jonkin tietyn kategorian sisältö omaan RSS-lukijaan. Listatut RSS-syötteet ovat oletuksena toiminnassa WordPressissä. Vaikka niitä ei siis sivustolla erikseen mainittaisikaan, ne toimivat silti jos sivusto on vain tehty WordPressillä.

Jos sivustolla on blogi tai uutisia, suosittelen tällöin laittamaan RSS-syötteen johonkin näkyville, jotta RSS:ää käyttävät lukijat saavat sen helposti tilattua. Myös WP-Oppaan sivuilla RSS-syötteen osoite löytyy sekä sivuston ylätunnisteesta että sivupalkista.

RSS-syöte

Jos RSS-syötteitä haluaa tarjota enemmän lukijoille, tällöin voi esimerkiksi kategorioiden, avainsanojen tai kirjoittajien arkistosivuilla näyttää niiden osioiden oman RSS-syötteen osoitteen.

Sivuston lukemisasetuksista pystyy säätämään, kuinka monta merkintää RSS-syötteissä näytetään. Tämän lisäksi pystyy määrittelemään sen, näytetäänkö syötteessä artikkelista koko teksti vai vain poiminta.

rss-asetukset-wordpress

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

  • Jari Hämäläinen sanoo:

    Haluaisin todella oppia käyttämään RSS-syötettä,käsitän kyllä sen oerus-ajatuksen,mutta voisitko laittaa minulle linkin (RSS for dummies 🤔😁)

    • Timo Leiniö sanoo:

      Tällä sivustolla ei tämän parempaa juttua RSS-syötteistä ole. Kannattaa Googlettaa ”Mikä on RSS-syöte” niin sieltä löytyy useita artikkeleita RSS-syötteisiin liittyen.

  • Tuomas sanoo:

    Hei,
    Lähettääkö RSS lukija dataa RSS palvelimelle päin, en saa sivustoni RSS-plugineilla syötettä toimimaan, mutta webhotelli on estänyt ulospäin lähtevät yhteydet.
    Toisella sivustolla sama plugini ja syöte toimii oikein hyvin.

    • Timo Leiniö sanoo:

      RSS-lukija lukee sille annettua RSS-syötettä, joten jos syöte on saatavilla ja se on oikean muotoista XML:ää, silloin lukeminen pitäisi onnistua. Jos yrität mennä selaimella RSS-syötteen osoitteeseen, mitä tapahtuu?

      On mahdollista, että webhotellin palvelimella olevat asetukset ovat syypää ongelmaan. Tässä kohtaa kannattaa katsoa tuleeko virhelokiin jotain viestiä, joka auttaisi ymmärtämään mistä vika johtuu.

  • Anna sanoo:

    Hei! Onko RSS-syötteeseen mahdollista saada kuvia? Lisäsin Blogini Blogloviniin ja siellä en saa blogiini kuvaa tai artikkelikuvia näkyviin, ellei ne ole JPG-muodossa RSS-feedissä. En löydä mistään RSS-asetuksia, jossa pääsisin lisäämään thumbnailit mukaan. Mistäköhän pääsisin siis RSS-asetuksiin?

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *