Verkkosivuston nopeus vaikuttaa käyttäjäkokemukseen ja hakukonenäkyvyyteen. Mitä nopeammin sivustosi toimii sitä tyytyväisempiä lukijat sekä hakukonejättien botit ovat. Olen jo aiemmin käynyt läpi WP Super Cachen, joka on edelleen hyvä lisäosa välimuistittamiseen ja sivuston suorituskyvyn parantamiseen. Vaihtoehtoisia ratkaisuja tulee kuitenkin kokeiltua useasti ja niinpä tällä kertaa käyn läpi WP Rocket -lisäosan.

WP Rocket on siis välimuistituslisäosa, jonka avulla saat sivustosi nopeuden aivan uudelle tasolle. WP Rocketin käyttöönotto on hyvin yksinkertaista. Yksinkertaisimmillaan riittää, että lisäosan ottaa vain käyttöön. Tämän jälkeen tärkeimmät optimoinnit ovat automaattisesti käytössä. Käyttöönotto on siis vieläkin yksinkertaisempaa kuin WP Super Cachella.

WP Rocket tarjoaa toki myös kasan asetuksia, joilla optimointia saa vietyä vieläkin pidemmälle. Toisin kuin WP Super Cache, WP Rocket on maksullinen lisäosa, mutta lisäosa on mielestäni hintansa väärti, koska lisäosan käyttöönotto on yksinkertaista ja se todellakin toimii kuten pitää. WP Rocket on käytössä myös wpopas.fi sivustolla.

WP Rocketilla kuuhun

Pelkällä lisäosan käyttöönotolla lisäosa alkaa välimuistittaa sivuja. Lisäosan asetuksissa (Asetukset > WP Rocket) voi säätää perus- ja edistyneitä asetuksia tarpeen mukaan.

Perusasetuksissa voi säätää seuraavia asioita:

 • Kuvien lataaminen jälkikäteen (ns. Lazyload)
  • Tämä tarkoittaa sitä, että kuva ladataan vasta kun käyttäjä näkee kuvan esimerkiksi rullatessaan sivua alaspäin. Normaalisti sivun kaikki kuvat ladataan heti sivulatauksen yhteydessä. Kun kuvat ladataan vasta sitten kun käyttäjä ne näkee, ensimmäisen kutsun HTTP-pyyntöjen määrä laskee ja sivuston latautuminen nopeutuu. Suosittelen tämän käyttöönottoa, mutta se kannattaa testata etukäteen.
 • Tiedostojen yhdistäminen ja pienentäminen
  • Seuraavan tyyppiset tiedot voi yhdistää ja pienentää: HTML, Google fontit, CSS ja JavaScript.
  • Pienentäminen tarkoittaa sitä, että tiedoista poistetaan kaikki turha, kuten välilyönnit, kommentit jne. Kun tiedot menevät pienempään tilaan, tieto latautuu luonnollisesti nopeammin.
  • Yhdistäminen tarkoittaa taas sitä, että esimerkiksi kaikki CSS-tiedostot yhdistetään yhdeksi CSS-tiedostoksi. Tämä vähentää HTTP-pyyntöjen määrää ja sivujen lataus nopeutuu.
  • Suosittelen täppäämään kaikki vaihtoehdot. Jos nämä asetukset häiritsevät sivuston toimintaa tai ulkoasua jotenkin, sitten niitä ei kannata käyttää. Erityisesti JavaScript tiedostojen yhdistämisessä saattaa joskus esiintyä ongelmia.
 • Mobiilivälimuisti
  • En näe syytä, miksei mobiilivälimuistia kannattaisi käyttää. Suosittelen asetuksen päällelaittoa. Haluat varmasti, että sivustosi toimii supernopeasti myös mobiililaitteilla. :)
 • Sisäänkirjautuneiden käyttäjien välimuisti
  • Yleensä sisäänkirjautuneiden käyttäjien tietoja ei kannata välimuistittaa, sillä se saattaa aiheuttaa omituisia tilanteita, jos puhutaan esimerkiksi sisällön editoinnista. Käytä harkiten.
 • SSL-salauksen välimuistitus
  • Tämä kannattaa laittaa päälle vain, jos sivustosi toimii SSL-salauksen takana.
 • Välimuistin vanhenemisaika
  • Pystyt määrittelemään, kuinka kauan välimuisti on voimassa ja milloin se tyhjennetään. Jos sivustollesi tulee vähän uutta sisältöä, kannattaa laittaa iso arvo. Lisäosa osaa tyhjentää välimuistin automaattisesti kun esimerkiksi muokkaat sivua. Välimuistin voi myös aina tyhjentää kokonaan ylänavigaation WP Rocket kohdasta (Clear cache).
WP Rocket perusasetukset

Edistyneet asetukset

Edistyneissä asetuksissa voi säätää vielä lisäksi seuraavia asioita:

 • DNS-kutsujen esilataus
  • DNS-kutsujen esilataus hakee ulkopuolisten verkko-osoitteiden tiedot etukäteen ja nopeuttaa täten sivulatausta. Tämä toiminnallisuus on aika hifistelyä, ja hyöty saattaa olla varsin pieni.
 • Mitkä sivut tyhjennetään, kun päivität artikkelia
  • Voit määrittää, mitkä sivut tyhjennetään välimuistista, kun artikkelia päivitetään. Huom! Lisäosa tyhjentää automaattisesti etusivun, kategoria- ja avainsanasivut. Niitä ei siis tarvitse tässä listata erikseen.
 • Mitä sivuja ei välimuistiteta
  • Jos sinulla on esimerkiksi verkkokauppa, et halua koskaan välimuistittaa ostoskori- tai kassa-sivua.
  • Voit myös määrittää, ettei sivua saa välimuistittaa, jos sillä esiintyy jokin tietty eväste.
 • Välimuistita sivut, joissa esiintyy tietty GET-parametri
  • Oletuksena osoitteita, joissa on GET-parametri mukana (esim. haku) ei välimuistiteta. Tarvittaessa niitäkin voi välimuistittaa. Älä huoli, jos et tiedä, mikä on GET-parametri, et silloin tätä asetusta tarvitse. :)
 • Tarvittaessa on vielä mahdollista määrittää CSS- tai JavaScript tiedostot, joita ei pienennetä. Tätä voi yrittää käyttää, jos piennennys aiheuttaa ongelmia. Helpompi vaihtoehto on kuitenkin ottaa pienennys kokonaan käytöstä.
 • WP Rocket tukee myös CDN-palvelun käyttöönottoa. Keskimäärin normaalit verkkosivustot käyttävät harvoin CDN:ää. CDN on maksullinen palvelu. Jos sivustollasi on todella paljon liikennettä ja sitä tulee joka puolelta maailmaa, silloin CDN:n käytöstä voi olla merkittävää hyötyä.

WP Rocket tarjoaa myös lisäosan asetuksien import / export toiminnallisuuden, jolla asetuksia voi siirtää WordPress-asennuksesta toiseen.

Työkalut välilehdeltä löytyy vielä esilataus toiminto (Preload). Normaalisti sivu välimuistitetaan ensimmäisellä käyntikerralla. Tällöin ensimmäisellä lukijalla sivulataus voi kestää muita kauemmin. Esilatauksella tämä estetään, sillä toiminto pyytää WP Rocketin bottia käymään etusivullasi ja seuraamaan siinä olevia linkkejä niin, että sivut latautuvat heti välimuistiin. Esilatausta kannattaa painaa esimerkiksi kun koko välimuistin on tyhjentänyt. Kannattaa kuitenkin huomioida, että esilataus käy läpi vain etusivun ja siinä olevat linkit. Toisin sanoen esilataus ei käy koko sivustoa läpi. Tämä saattaisi olla hyvinkin raskas operaatio, sillä sivustolla voi olla monia tuhansia sivuja.

WP Rocket esilataus

WP Rocket tarjoaa myös toisenlaisen esilataus toiminnallisuuden. Kun päivität sivua, se tyhjennetään automaattisesti välimuistista. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että uusi sivu ei ole vielä välimuistissa. WP Rocketin botti käy kuitenkin päivitetyssä osoitteessa välittömästi päivityksen jälkeen. Tämän myötä sivu tuleekin heti takaisin välimuistiin uuden sisällön kera. Varsin kätevää!

Kaikin puolin WP Rocket toimii erittäin hyvin. Suosittelen lisäosaa suuresti. Olen lisäosan myös kääntänyt suomenkielelle. Toivon mukaan käännös on mukana jo seuraavassa päivityksessä.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *