Tässä osassa käymme läpi seuraavat asiat:

  • Kuinka lisätä uusi media?
  • Miten suodattaa ja järjestää medioita mediakirjastossa?
  • Kuinka muokata tekstityyppistä mediaa?
  • Kuinka muokata kuvatyyppistä mediaa?

WordPress-versio: 3.8+


Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress-oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi media osion. Olemme jo aiemmin käyneet läpi, miten artikkeleihin voi liittää medioita. WordPress tarjoaa medioita varten myös oman hallintaosion.

Lisää uusi osiossa järjestelmään voi tallentaa uusia tiedostoja raahaamalla ne ikkunaan.

Mediakirjasto listaa kaikki järjestelmän mediat. Medioita voi suodattaa tyypin mukaan. Taulukon voi myös järjestää klikkaamalla sarakkeen otsaketta. Kirjastossa voi suorittaa myös vapaasanahaun.

Näyttöasetuksista voi määrittää, mitkä sarakkeet sivulla näytetään ja kuinka monta mediaa näytetään ennen kuin sivutus ilmestyy.

Massatoiminnon avulla voi poistaa useita medioita yhdellä kertaa. Mediaa pääsee muokkaamaan klikkaamalla sen otsikkoa tai Muokkaa linkkiä.

Muokkausnäkymä vaihtelee mediaformaatin mukaan. Esimerkiksi tekstitiedostolla voi määrittää kuvatekstin ja kuvauksen. Oikealla puolella on listattuna median tietoja kuten median lisäysajankohta ja median url-osoite.

Kuvamedialla on muokkausnäkymässä hieman enemmän työkaluja. Kuvalle voi määrittää kuvatekstin, vaihtoehtoisen tekstin ja kuvauksen. Tämän lisäksi kuvan alta löytyy nappi Muokkaa kuvaa. Tätä klikkaamalla pääsemme muokkaamaan kuvaa.

Jos kuva sattuu olemaan liian iso sitä voi skaalata pienemmäksi. Skaalaus kannattaa tehdä yleensä ennen muita mahdollisia kuvan muokkaustoimenpiteitä. Tämän lisäksi kuvaa voi rajata. Rajaukselle voi ensin asettaa kuvasuhteen. Tämän jälkeen rajauksen voi tehdä suoraan kuvaan. Kun rajaus on valmis pitää painaa Rajaa ikonia.

Kuvaa voi myös kiertää vasta- tai myötäpäivään tai kääntää pysty- tai vaakasuunnassa. Kumoa ja tee uudelleen ikoneista voi kumota tai tehdä uudelleen aiemmin tehtyjä muutoksia.

Muutokset voi tallentaa painamalla Tallenna.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *