Tässä osassa käymme läpi seuraavat asiat:

  • Kuinka luot uuden sivun WordPressiin?,
  • Kuinka lisäät otsikon sivuun?
  • Kuinka lisäät sisältöä sivuun?
  • Kuinka lisäät polkutunnuksen sivuun?
  • Kuinka valitset kirjoittajan?
  • Kuinka määrität yläsivun sivulle?
  • Kuinka asetat sivupohjan sivulle?
  • Kuinka julkaiset tai ajastat sivun?

WordPress-versio: 3.8+


Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress-oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi uuden sivun lisäyksen. Sivuja käytetään yleensä staattisen sisällön näyttämiseen. Tämä tarkoittaa sisältöä, joka ei yleensä hirvittävän useasti muutu, ja jonka julkaisuajankohta ei ole erityisen tärkeä.

Tämän videon ohessa on linkki artikkeliin, josta voi lukea tarkemmin artikkelien ja sivujen eroista ja siitä miten niitä voi käyttää.

Pääsemme lisäämään uuden sivun Lisää uusi kohdassa. Sivun lisäys muistuttaa osittain uuden artikkelin lisäystä. Ensimmäisenä on sivun otsikko ja tämän jälkeen sivun sisältökenttä. Sisällön lisäys toimii samalla tavalla kuin artikkeleissa ja käymme sen läpi erillisessä videossa.

Avainkenttiä käytetään yleensä lisäämään jotakin tiettyä tietoa kyseiselle sivulle. Avainkenttien käyttöä varten tulisi olla oma sivupohja, johon kyseinen avainkenttä haetaan. Jos et ole tietoinen avainkentistä, et niitä tarvitse.

Keskustelu kohdassa voi määrittää sivukohtaisesti, saako kyseiseen sivuun kommentoida tai ovatko paluuviitteet ja päivitysilmoitukset sallittuja. Nämä asetukset ylikirjoittavat Asetukset osiossa määritetyt yleiset keskusteluasetukset. Paluuviitteiden avulla on mahdollista saada tietoon, jos joku on linkannut kyseiseen sivuun jostakin muusta sivustosta. Jos paluuviite hyväksytään, se yleensä näytetään kommenttien ohessa. Suurin osa paluuviitteistä on nykyään spämmiä ja niitä saattaa suosituilla sivustoilla tulla riesaksi asti. Tämän takia itse yleensä otan paluuviitteet pois päältä.

Sivujen sisältö on myös monesti sellaista, ettei kommentointia niihin välttämättä haluta. Kuka esimerkiksi haluaisi kommentteja käyttöehto sivulle?

Polkutunnus kertoo sen, missä osoitteessa sivu näkyy. Polkutunnus on käytössä vain jos asetuksien osoiterakenteeksi on valittu jokin muu kuin oletus. Polkutunnus luodaan oletuksena otsikosta, mutta sen voi myös itse määritellä.

Kirjoittaja kohdassa voi määritellä sivun kirjoittajan.

Sivulle voi määrittää myös artikkelikuvan. Artikkelikuva näytetään yleensä sivun alussa. On kuitenkin mahdollista, ettei teema hyödynnä artikkelikuvaa mitenkään. Tämä selviää parhaiten kokeilemalla. Jos artikkelikuvaa ei käytetä, sitä ei tarvitse määrittää.­­­­­­

Sivun asetukset kohdassa voi määrittää sivulle yläsivun, sivupohjan ja järjestyksen. Yläsivumäärityksen perusteella sivuston rakenteesta voi tehdä hierarkkisen. Sivupohjan­­­ mukaan sivun ulkoasua voi muokata. Sivupohjien määrä riippuu käytettävästä teemasta. Jos sivupohjia ei ole oletuspohjan lisäksi yhtään, tällöin sivupohjan valintaa ei näytetä ollenkaan.

Järjestyksen avulla saman tasoiset sivut voi järjestää numeroarvoilla haluttuun järjestykseen.

Tämän jälkeen on enää jäljellä sivun julkaisuun liittyvät säädöt. Ennen kuin sivua julkaisee sen voi esikatsella esikatsele napista. Tällöin toiseen välilehteen avautuu näkymä, joka näyttää sen, miltä sivu tulee oikeasti näyttämään.

Tallenna luonnos napista voi tallentaa muutokset, ilman että sivua julkaisee. Tällöin sivu on luonnos tilassa.

Sivun tilan voi muuttaa myös tarkastettavaksi, jos julkaisuprosessissa on erillinen tarkastusvaihe. Tätä ei ole kuitenkaan pakko tehdä.

Näkyvyys kohdassa voi valita sivun näkyvyyden. Vaihtoehtoina ovat julkinen, salasanasuojattu ja yksityinen. Julkinen sivu näkyy kaikille. Salasanasuojattu sivu kysyy käyttäjältä salasanaa ennen kuin sisällön voi nähdä. Yksityinen näkyy vain järjestelmään kirjautuneille käyttäjille.

Alimmassa kohdassa voi ajastaa sivun julkaisun myöhemmälle ajan kohdalle tai sitten sivun voi julkaista heti painamalla Julkaise nappia. Sivun voi myös siirtää tarvittaessa roskakoriin.

Näkymä toimii muutoin samalla tavalla kuin aiemmatkin näkymät. Tiettyjä elementtejä voi siirrellä paikasta toiseen ja ne voi sulkea.

Näyttöasetuksista voi säätää mitkä kaikki elementit oletuksena näkymässä näkyvät.