Tässä osassa käymme läpi seuraavat asiat:

 • Kuinka luot valikon?
 • Kuinka lisäät linkkejä valikkoon?
 • Kuinka otat valikon käyttöön?
 • Kuinka poistat valikon?

WordPress-versio: 3.8+


Videon käsikirjoitus

Tervetuloa WordPress-oppaan pariin. Tällä kertaa käymme läpi valikot. Valikot löytyvät ulkoasu osion alta.

Valikko-osiossa voi luoda erilaisia valikoita ja linkkilistoja. Valikolle voi antaa nimen. Valikkoon voi luoda linkkejä monella tapaa. Linkin voi suoraan valita sivuista, artikkeleista, kategorioista tai avainsanoista. Tämän lisäksi linkit kohdassa voi määrittää täysin vapaasti linkin osoitteen.

Kun linkin on valinnut sen voi lisätä valikkoon.

Valikon elementtejä voi raahata vapaasti edestakaisin. Valikosta voi myös tehdä monitasoisen.

Kun klikkaa elementin oikeassa laidassa olevaa nuolta, pääsee näkemään tarkemmat asetukset kyseiselle linkille. Oletuksena valikkoteksti on sivun tai artikkelin otsake, mutta sen voi muuttaa tässä näkymässä. Title attribuutti näytetään tooltippinä kun linkin päälle osuu. Tämän lisäksi voi valita avataanko linkki samaan vai uuteen välilehteen. Linkille voi myös määrittää CSS-luokan. Tämä on tarpeellista vain jos koodillisesti on tarkoitus tehdä jotakin muotoiluja kyseiselle linkille.

Linkkisuhde kenttään voi määrittää linkin suhteen, mutta tätä toiminnallisuutta ei nykyään taida käyttää oikeastaan kukaan, joten sen voi myös jättää tyhjäksi. Linkille voi myös asettaa kuvaustekstin, mutta tätä ei välttämättä käytetä missään.

Linkin voi myös poistaa valikosta.

Näyttöasetuksista voi määrittää mitä elementtejä sivulla näytetään.

Uudet ylimmän tason sivut voidaan lisätä automaattisesti valikkoon, jos niin halutaan. Tämän lisäksi voi valita missä valikkoa käytetään. Tässä tapauksessa laitamme tehdyn valikon päävalikoksi.

Nyt kun menemme julkiselle puolelle, näemme, että valikko on muuttunut siihen, miten määritimme sen.

Valikkojen määrää ei ole mitenkään rajoitettu. Valikkoja pystyy näyttämään helposti myös sivupalkeissa Mukautettu valikko vimpaimella.

Keskustele ja kysy

 • Mika Laava sanoo:

  Poistin vahingossa fchertan kotisivulta päävalikon miten saan sen palautettua ?

  • Timo Leiniö sanoo:

   Jos menet ylläpidossa Ulkoasu > Valikot ja valitset oikean valikon niin valikon alaosassa on yleensä kohta ”Näytä valikko sijainnissa”, joista voit valita oikean paikan jossa valikko näkyy. Joskus teemoissa tuo valinta saatta tosin olla eri paikassakin (esim. teeman omalla asetussivulla).

 • Janita sanoo:

  Hei! Miten saan tehtyä hyperlinkin? Kuvaa painamalla lukija pääsisi laittamalleni sivulle?
  Saisinko apua sähköpostiini? :D

 • Kari Tiilikainen sanoo:

  Tein arabiankielisen version wordpressivustosta. Se onnistui helposti kloonaamalla sivusto ja valitsemalla kieleksi arabia ja tekemällä googlen kääntäjällä arabiankieliset tekstit. Teksti juoksee nyt oikealta vasemmalle. Samoin valikossa järjestys on oikealta vasemmalle. Tenkkapåå tuli kuitenkin mobiiliversiossa: siinä valikon järjestys on alhaalta ylöspäin. Jos valikonhallinnassa muuttaa järjestyksen ylhäältä alaspäin niin tällöin täysversiossa valikko juoksee taas vasemmalta oikealle. Mistä ratkaisu?

  • Timo Leiniö sanoo:

   Toimiiko valikon järjestys oikein muulla kuin arabiankielisellä sivustolla? Mikä teema on kyseessä? Kyse saattaa olla siitä, miten teema toimii valikon kanssa. Asiaa kannattaa kysyä teeman tekijältä.

 • Jonna-Eveliina sanoo:

  Heippa! Tosi hyödyllinen ja selkeä sivusto :) Sopii hyvin aloittelevalle WordPress-bloggaajalle. Osaatteko vinkata, miten saisi tehtyä päävalikkoon oman arkisto-sivun? Ajatus olisi, että klikkaamalla sivustoa pääsee erilliseen sivustoon, jossa tekstit on lajiteltu vuosittain ja kuukausittain. Kiitos kovasti vastauksesta!

  • Timo Leiniö sanoo:

   WordPress tarjoaa oletuksena aika-arkiston vuosille, kuukausille ja päiville. Jos esim. omalla sivustollasi laitat verkkotunnuksen perään /2018/ silloin pitäisi listautua kaikki vuoden 2018 artikkelit ellei tuota arkistoa ole jollakin lisäosalla otettu pois päältä. Jos taas laittaa /2018/11/, silloin näytetään kaikki 2018 marraskuun artikkelit.

   Jos haluat tällaisen osoitteen laittaa päävalikkoon, silloin kannattaa käyttää mukautettu linkki vaihtoehtoa valikkolinkkiä lisätessä (videolla kohdassa 0:30).

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *