Sain eräältä lukijaltamme juttutoiveen siitä, miten voisi luoda kategorisoidun linkkikirjaston ja ylläpitää sitä WordPressissä. Tämän lisäksi toiveena oli, että lukijat voisivat ehdottaa uusia linkkejä lisättäväksi. Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen.

Linkkilistan luonti

Linkkilistojen luomiseen voi käyttää WordPressin valikoita. Vaikka kyse onkin valikoista, niin valikot ovat kuitenkin pohjimmiltaan nimenomaan linkkilistoja. Ne soveltuvat siis ratkaisuksi erittäin hyvin. Koska haluamme kategorisoidun linkkilistan, teemme jokaiselle kategorialle oman valikon. Valikon linkit viittaavat mitä luultavimmin muihin sivustoihin, joten linkkien lisäämiseen kannattaa käyttää Linkit-vaihtoehtoa.

linkin-luonti-wordpress

Kun valikot on luotu on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

valikko-wordpress

Linkkilistat sivulle

Seuraavaksi haluamme linkkilistat sivuille. Tähän käytämme Shortcode Menu -lisäosaa (lisäosan asennus). Lisäosan avulla saamme lisättyä valikoita lyhytkoodeilla sivuun. Lisäosa luo ylläpitoon uuden osion (Shortcode Menus), jossa voi luoda valikosta lyhytkoodin.

shortcode-menu-esimerkki-wordpress

Kun sopivat vaihtoehdot lyhytkoodille on valinnut, sen voi kopioida sivun sisältöeditoriin. Alla esimerkki editorin sisällöstä.

valikot-sivulla-wordpress

Nyt meillä on sivu, jossa eri linkkikategoriat on listattu.

Hakukoneet eivät yleensä pidä siitä, jos yhdellä sivulla on hirveä määrä linkkejä. Jos linkkejä on paljon tällöin kannattaa harkita esimerkiksi sitä, että kunkin kategorian linkit näytetään yksittäisellä sivulla ja näiden sivujen yläsivulla listataan linkit kategoriasivuille. Tällöin linkit saa jaettua useammille sivuille.

Uusien linkkien ehdotus

Uusien linkkien ehdotusta varten pitää luoda lomake, jolla linkkiä voi ehdottaa. Lomakkeen tekoon suosittelen Contact Form 7 -lisäosaa.

laheta-linkki-lomake

Lomakkeen luonnin jälkeen sen voi esimerkiksi liittää sivupalkkiin lyhytkoodilla.

linkkilista-esimerkki

Linkkiehdotukset lähetetään lomakkeen yhteydessä määritettyyn sähköpostiin. Suosittelen myös asentamaan Contact Form DB -lisäosan, jolloin lomakelähetykset tallennetaan myös tietokantaan siltä varalta, ettei sähköpostin lähetys toimi.

Uudet linkkiehdotukset voi lisätä helposti jo luotuihin valikoihin kopioimalla linkin saapuneesta sähköpostista.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Keskustele ja kysy

 • Sami Niemi sanoo:

  Tässä ”eräs lukija” :) Kiitos hyvästä jutusta. Ehdottamasi ratkaisu on toteutettu hieman eri tavalla mitä itse ajattelisin, mutta näyttää mielenkiintoiselta ja varmasti tuota voisi kokeilla. Oikeastaan ainut kohta mihin olisin kaivannut vielä hieman lisää automaattisuutta on tuo linkkien ehdottaminen. Mietin vaan olisiko jossain lisäosassa ehkä valmiiksi sisäänrakennettuna ominaisuus, jolla ylläpitäjä saisi parilla napin painalluksella hyväksyttyä linkin johonkin tiettyyn kategoriaan. Mutta kyllähän tuo suhteellisen pienellä vaivalla taitaa onnistua ehdottamallasi tavallakin. Kiitos vielä kerran erittäin hyvästä WordPress vinkkisivustosta. Tämä tulee chekattua melkein päivittäin.

  • timoleinio sanoo:

   En löytänyt suoraan lisäosaa, jossa olisi ollut tuollainen linkkien tarkastus ja hyväksyntä. Automatiikan haluaminen on toki ymmärrettävää, mutta mielestäni sen tuoma hyöty on tässä kohtaa aika marginaalinen siihen nähden miten sen lopulta saisi toteutettua. Saattaa toki olla, että jollakin lisäosalla tämä onnistuu suoraankin. Lisäosia on niin paljon, että joskus niiden oikeiden löytäminen saattaa olla kiven takana :) Mielestäni tämä ratkaisutapa on kuitenkin varsin käyttökelpoinen.

   Vaikka tuo automaatti olisikin olemassa, joutuisit silti kirjautumaan ylläpitoon hyväksyessä linkkejä. Käytännössä linkin kopioiminen sähköpostista on sen verran pieni homma, ettei se juuri aikaa enempää vie (ellei ehdotuksia tule satoja / tuhansia).

   • Sami Niemi sanoo:

    Hyvät perustelut. Oma sivustoni on vielä melko lailla työn alla, mutta saatan hyvinkin päätyä linkkien osalta ehdottamaasi ratkaisuun. Melko pienellä vaivallahan nuo linkit saa lisättyä.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *