WordPress sisältää oletuksena satoja tiedostoja ja useita kymmeniä eri hakemistoja. Joskus saattaa tulla vastaan esimerkiksi tilanne, jossa asetustiedostoon pitää tehdä muutoksia. Tällä kertaa käymme läpi WordPressin oleellisimmat tiedostot ja hakemistot sekä sen mitä tiedostoja voi muokata ja mitä ei kannata muokata.

Ennen kuin tiedostoja muokkaa, kannattaa muistaa, että kun esimerkiksi WordPressin ytimeen tulee päivityksiä, päivityksen ajaminen yliajaa kaikki muutokset, mitkä on tehty ydintiedostoihin. Tämä pätee myös valmisteemoihin ja lisäosiin. Jos lisäosaan tai teemaan on tehty muutoksia ja niihin tulee uusi päivitys, se tulee ajamaan muutokset yli. Tämän takia esimerkiksi teemojen kanssa kannattaa käyttää lapsiteemoja. Lapsiteemaa käytettäessä päivitykset koskettavat vain isäntäteemaa, eikä lapsiteeman tiedostoja tällöin ylikirjoiteta.

Yleisesti ottaen voisi sanoa, että jos joudut tekemään muutoksen suoraan johonkin WordPressin ytimen tiedostoon, teet asioita väärin. Jotta tällaista ei pääse tapahtumaan kaikki omat koodimuutokset kannattaa tehdä omaan lisäosaan tai teemaan riippuen minkälainen ominaisuus on kyseessä.

Asetustiedosto

WordPressin juurihakemistossa on oletuksena mukana tiedosto nimeltä wp-config-sample.php. Kun WordPressin asentaa, tästä tiedostosta tehdään kopio, joka muutetaan muotoon wp-config.php.

tiedostohakemisto

Tiedosto sisältää hyvin oleellisia asetuksia, kuten tietokannan nimen, tietokantatunnukset ja erilaiset salaiset avaimet. Kyseinen tiedosto kannattaa joskus kahlata läpi. Kukin muuttuja tiedostossa on kommentoitu. Wp-config.php nimistä tiedostoa ei siis tule suoraan ytimen mukana. Tämän takia kyseistä tiedostoa ei myöskään päivitysten ohessa ylikirjoiteta. Tähän tiedostoon voi siis tehdä muutoksia, jos tietää mitä on tekemässä. Alla pieni osa asetustiedostoa.

wp-config

Lisäosat, teemat ja ladatut tiedostot

WordPressin juurihakemistossa on myös kolme hakemistoa. Nämä ovat wp-admin, wp-includes ja wp-content. Näistä selvästi mielenkiintoisin hakemisto on wp-content.

Wp-admin sisältää ylläpitoon liittyviä toiminnallisuuksia. Wp-includes taas sisältää kaikenlaisia yleisiä toiminnallisuuksia, joita voi käyttää hyödyksi esimerkiksi omissa teemoissa tai lisäosissa. Näiden hakemistojen tiedostoihin ei pitäisi koskaan tehdä mitään muutoksia.

Wp-content sisältää asioita, joihin käyttäjä voi vaikuttaa. Wp-contentin alta löytyy esimerkiksi languages, plugins, themes ja uploads -hakemistot.

Languages-hakemistosta löytyy WordPress-ytimen käännöstiedostot. Kannattaa huomata, että jos lataat WordPressin asennuspaketin wordpress.orgista, sen mukana tulee vain Englannin kieli. Yleensä kullakin kielellä on oma asennuspaketti, jossa kieli tulee mukana. Esimerkiksi suomenkielisen WordPress-asennuspaketin voi ladata osoitteesta fi.wordpress.org.

tiedostot-kieli

Plugins-hakemisto sisältää sivustolle asennetut lisäosat. Kun siis lisäosan asentaa ylläpidosta, sen tiedostot ladataan automaattisesti tähän hakemistoon. Jos taas olet esimerkiksi tekemässä omaa lisäosaa se tulee myös sijoittaa tähän hakemistoon. WordPress-ytimen päivitys ei tee muutoksia olemassa oleviin lisäosiin vaan lisäosat päivitetään erikseen.

tiedostot-lisaosat

Themes-hakemistossa sijaitsevat taas kaikki sivustolle asennetut teemat. Jos teeman asentaa ylläpidosta, se ladataan tähän hakemistoon. Jos olet tekemässä esimerkiksi omaa lapsiteemaa, se tulee sijoittaa tähän hakemistoon. WordPress-ytimen päivitys ei tee muutoksia olemassa oleviin teemoihin vaan teemat päivitetään erikseen.

tiedostot-teemat

Uploads-hakemistoon tallennetaan kaikki mediat, jotka sivustolle siirretään. Mediat saattavat olla suoraan uploads-hakemiston juuressa, tai sitten jaoteltuina vuosi ja kuukausi hakemistoihin. Tämä riippuu siitä, miten media-asetukset on määritelty. Päivityksien ajaminen ei vaikuta mitenkään uploads-hakemiston sisältöön.

htaccess

WordPressin juuresta saattaa myös löytyä .htaccess niminen tiedosto. Tässä tiedostossa on sääntöjä, joiden avulla esimerkiksi sivuston osoitteet saadaan käyttäjäystävälliseen muotoon (esim wpopas.fi?page_id=4 muuttuu muotoon wpopas.fi/tietoja).  Oletuksena tiedostoa ei ole, sillä se luodaan jos osoiterakenteen asetuksista ottaa käyttöön käyttäjäystävälliset osoitteet. Käyttäjäystävällisten osoitteiden käyttöönotto on suositeltavaa.

Lisäosat saattavat myös joissain tapauksissa tehdä muutoksia .htaccess-tiedostoon.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *