WordPressin mukana tulee oletuksena muutamia käyttäjäryhmiä. Käyttäjäryhmät on käyty tarkemmin läpi video-oppaassa. Joskus saattaa tulla vastaan tilanteita, jolloin halutaan joko muuttaa jonkin olemassa olevan käyttäjäryhmän oikeuksia tai luoda kokonaan uusia käyttäjäryhmiä. Tällä kertaa katsomme, miten tämä onnistuu Members-lisäosalla.

Asetukset

Lisäosa pitää ensin asentaa ja aktivoida. Tämän jälkeen ylläpidon Asetukset-osioon ilmestyy uusi Members-alaosio. Tässä osiossa voi määrittää lisäosan asetukset. Lisäosa tarjoaa seuraavat toiminnallisuudet:

  1. Käyttäjäryhmien hallinta
    1. Sisältää uusien ryhmien luonnin ja olemassa olevien ryhmien hallinnan.
  2. Sisällönhallinta
    1. Sisältää lyhytkoodit, joiden avulla sisältöä voi näyttää tietyille käyttäjäryhmille tai yleisemmin vain kirjautuneille käyttäjille.
  3. Vimpaimet
    1. Sisältää vimpaimet, joilla voi näyttää sisäänkirjautumislomakkeen ja järjestelmän käyttäjät.
  4. Sivuston suojaus
    1. Koko sivuston voi suojata kirjautumisen taakse.

Asetuksista kannattaa ottaa käyttöön vain ne toiminnallisuudet, joita tarvitsee. Jos ottaa käyttöön sisällön hallintaa tai sivuston suojausta, tällöin kannattaa määrittää asetuksissa virheviesti omalla kielellä.

members-asetukset

Käyttäjäryhmien hallinta

Kun ryhmien hallinta on käytössä, tällöin Käyttäjät-osion alle ilmestyy mahdollisuus listata nykyiset ryhmät ja lisätä uusia ryhmiä.

Kun ryhmälistasta klikkaa ryhmän nimeä, pääsee muokkaamaan sen oikeuksia.

roolien-muokkaus

Käyttöoikeuksia on WordPressin ytimessä yli 50. Tämän lisäksi eri lisäosat saattavat lisätä omia käyttöoikeuksia. Tarkemmat selitykset kustakin käyttöoikeudesta löytää WordPressin Codexista. Käyttöoikeuksien kanssa kannattaa tietysti olla tarkkana, ettei anna liian alhaiselle tasolle liian korkeita oikeuksia.

Myös omia käyttöoikeuksia voi määrittää. Tästä ei toki ole mitään hyötyä, ellei käyttöoikeutta ole koodattu johonkin lisäosaan tai teemaan käytettäväksi.

Sisällönhallinta

Lisäosa tarjoaa muutamia lyhytkoodeja, joiden avulla sisällön näkymistä voi rajoittaa. Access-lyhytkoodilla sisällön voi näyttää vain tietyille käyttäjäryhmille. Jos sivuun tai artikkeliin lisää alla olevan esimerkin, kyseinen sisältö näkyy vain pääkirjoittaja ryhmälle. Ryhmiä voi määrittää monta pilkulla erotettuna.

access-lyhytkoodi

Is_user_logged_in-lyhytkoodin sisälle määritelty sisältö näytetään ainostaan sisäänkirjautuneille käyttäjille.

is_user_logged_in-lyhytkoodi

Huom! Lyhytkoodit eivät osaa rajoittaa tiedostolatauksia. Jos siis lisäät linkin johonkin tallennettuun tiedostoon ja näytät sen vain tietyille ryhmille, se ei estä tiedoston latausta muilta ryhmiltä (tai edes kirjautumattomilta käyttäjiltä), jos ne saavat tietää tiedoston linkin suoraan.

Vimpaimet

Lisäosa tarjoaa siis kaksi vimpainta. Login Form -vimpaimella sivupalkkiin saa näkyviin kirjautumislomakkeen.

kirjautumisvimpain-asetukset

Users-vimpaimella saa taas listattua järjestelmän käyttäjät. Vimpaimeen saa määritettyä erilaisia ehtoja siitä, mitkä käyttäjät näytetään.

kayttajat-vimpain-asetukset

Sivuston suojaus

Jos lisäosan asetuksista ruksittaa kohdan ”Redirect all logged-out users to the login page before allowing them to view the site”, tämän jälkeen sivuston sisältöä pääsee näkemään vain kirjautuneena käyttäjänä. Muussa tapauksessa käyttäjä ohjataan kirjautumissivulle.

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *