Ajattelin että olisi hyvä ja mielenkiintoista vähän käydä läpi vuoden 2021 asioita. Aika paljon tänä aikana tapahtuikin! Kokoan tähän artikkeliin mm. Äänestysten tuloksia – äänestyksistä mitä ollaan tehty WPWoofin FB -Ryhmässä. Kuin myös käydään läpi hieman dataa niin WordPressistä, WPWoofista kuin WP-oppaasta.

WordPress

WordPress täytti 18 vuotta ja koki parikin isompaa päivitystä käytettävyyttä ajatellen.

WordPress 5.7 ”Esperanza” – Toi mm. lohkojen raahauksen suoraan sivuihin ja artikkeleihin mikä on tuttu toiminto esim. Elementorin käyttäjille. Kuin myös helpomman tavan valita fonttien koko ja tyyli. Voit lukea tarkemman sisällön myös täältä.

WordPress 5.8 ”Tatum” – Tatum toi suuria muutoksia vimpainten toimintaan. Aikaisemmin vimpaimet olivat selkeästi erillinen kokonaisuus WordPressin sivujen sisällöstä. Tatum päivityksen jälkeen voit käyttää samoja lohkoja vimpaimissa mihin olet tottunut myös sivujasi päivittäessä.

Tatumin mukana tuli myös loopit ja arkistonäkymät ilman PHP koodia! Lue lisää kyseisestä ominaisuudesta täällä. Tatumin myötä myös edistyneempien sivujen ja arkistonäkymien luonti menee lähemmäs sitä mihin on totuttu mm. Elementorin parissa samankaltaisen helppouden kera.

Parannettavaa vielä on suunnittelussa kyllä omasta mielestäni sillä kyseinen työkalu on aika paljas ja ei niin helposti omaksuttava ominaisuus aloittelijan näkökulmasta. Mutta tältä ominaisuudelta on odotettavissa suuria asioita! :)

WPWoofi – Sivujen tilastot

Käyttäjät243
Istunnot413
Sivun katselut10 11
Välitön poistuminen %62,71%

WPWoofi – Facebook ryhmän tilastot

Jäsenet5451
Hyväksytty1224
Hylätty176
Estetty5
Julkaisut2489
Kommentit20 314
Reaktiot19 926
Suosituin päiväKeskiviikko
Suosituin klo aika9 – 11
Naiset52%
Miehet48%

WPWoofin opettavaiset livestriimit

WPWoofin opettavaiset livestriimit saivat erittäin kivan suosion ryhmässä! Alkuperäisenä ajatuksena oli että pidettäisiin livestriimi jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Livestriimien järjestäminen isommalla ryhmällä kuitenkin osoittautui haastavaksi järjestää kunnolla. Joten opettavaiset livestriimit ovat tällä hetkellä tauolla.

Jos sinulla tulee mieleen aiheita tai haluaisit tulla vieraaksi livestriimiin niin ota ihmeessä yhteyttä meidän ylläpitoon niin keskustellaan asiasta. Ryhmämme jäseniä kiinnostaa kaikki WordPressiin, WooCommerceen ja Digimarkkinointiin liittyvät asiat. Myös maksullisesta mainonnasta niin Facebookissa kuin Googlessa olisi mahtava saada lisätietoa.

Livestriimit yleensäkkin tehdään tyylillä missä konkreettisesti näytetään asioita. Ei niinkään pelkkää puhumista vaan ihan oikeaa tekemistä.

Paikallisen hakukoneoptimoinnin perusteet31 osallistujaa / 311 näyttöä
Hakukoneystävällinen sivustorakenne – Yleisimpiä virheitä ja miten välttää ne93 osallistujaa / 324 näyttöä
Woocommerce markkonointi- tsydeemien asennus ja konfigurointi57 osallistujaa / 245 näyttöä
Custom CSS perusteet WordPressin parissa – Aloittelijataso52 osallistujaa / 227 näyttöä

WPWoofin – Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyissä kysymyksissä WPWoofissa toistuu samat teemat kuin edellisinä vuosina yhtä uutuutta lukuunottamatta. Mikä on paras webhotelli? Mikä on paras ajanvarauskalenteri? Mikä on paras tapahtumakalenteri?

WP-Opas – Sivujen tilastot

Käyttäjät34 236
Istunnot50 710
Sivun katselut91 819
Välitön poistuminen %70,49%

WP-Oppaan – Top 10 suosituinta sisältöä

Suosituin teema 2021 äänestys

TeemaÄänet
Hello elementor42
Astra38
Koodaan itse30
Kadence24
GeneratePress20
Divi18
Flatsome8
Oxygen7
Storefront6
Ocean5
_s5
Aucor Starter5
Neve4
Page Builder Framework3
Sage3
Bakery Builder2
Twenty Seventeen2
Twenty Twenty1
Customify1
Maisha1
Corp1
Koodautin itse tyhjästä1
Avada1

Suosituin webhotelli 2021 äänestys

PalveluÄänet
Zoner70
Hostaan51
WP-palvelu27
Hostingpalvelu24
Seravo (Sama kuin WP-palvelu)19
Shellit16
Domainhotelli13
CloudCity9
Kinsta5
SiteGround5
webhotellitcom4
Oma VPS5
Radicenter3
Louhi3
Xetnet3
Domainkeskus3
Suncomet2
Sendanor2
DigitalOcean – SpinupWP1
Nettihotelli1
Capnova1
Planeetta1
Easylinehost1
Nordname1
netFinn1
Hostpapa1
Wepardi1
Tuonetti1

Ajatuksia nykytilanteesta

Suomen online WordPress yhteisö on mielestäni erikoisessa odottavassa välitilassa. Jos mietitään asioita 2020 kannalta niin silloin kaikki luukuttivat Elementorin nimeen ja Divi oli kirosana. Suurten muutosten jälkeen Divi on noussut nopeudessa Elementorin ohi ja Divi vastaisuus on ollut selkeässä laskussa.

Samalla suuri osa suunnittelijoista jotka ovat aikaisemmin sivustoja tehneet pelkästään Elementorilla ovat alkaneet siirtymään mm. Kadence teeman ja Gutenbergin käyttöön. Osa suunnittelijoista on myös siirtyneet Oxygen builderin pariin mutta muun WordPress yhteisön tuki esim. Lisäosina jotka tukevat Oxygeniä tuntuu olevan hieman nihkeätä. Aika näyttää kuinka kyseisen työkalun käy. Se on kyllä totta että nyt todella suuri osa on siirtymässä tekemään vain ja ainoastaan sivustoja Gutenbergin avulla.

Käytettävien työkalujen runsaus on taas mielestäni aiheuttanut sen että avun löytäminen on hitusen vaikeampaa. Mutta tämähän on luontevaa koska ei ole enään yhtä ainoaa selkeästi parempaa tai ”Parasta” työkalua toteuttaa juuri se sama asia. Pyrimme täällä WP-oppaan puolella helpottamaan etsimisen tuskaa ja luommekin 2022 eteenpäin ohjeistusta pääosin käyttäen WordPressin omaa Gutenberg editoria.

WordPress devaajalle on duunia

COVID aikana on WordPress kehittäjien etsintä kiihtynyt entisestään. Tämä on tullut huomattua melkein viikottaisista rekryilmoituksista myös WPWoofissa. Hiljakkoin kävimmekin todella hyvää keskustelua hyvästä rekryilmoituksesta ryhmässä joka kannattaa lukea läpi.

Tulevaisuudessa teemme WPWoofin puolelle oman paikan mihin yritykset voivat ilmoittaa rekryilmoituksia. Siihen saakka kannattaa rekryilmoituksia seurata (WPWoofissa tietenkin) mutta myös Vierityspalkin ”Työpaikat” -sivuilla.

Mitä sinulle jäi mieleen vuodesta 2021? Kommentoi ihmeessä tähän alas tai WPWoofi ryhmään o/

Kirjoittaja Niko Vittaniemi

Hei, Olen Niko Vittaniemi. Olen WP-oppaan ylläpitäjä, WPWoofin perustaja ja puuhamies täällä valoisassa nörttiluolassa Keminmaassa. Myyntivetoiset WordPress ja WooCommerce sivustot ovat lähellä sydäntäni Jos koet, että voin auttaa sinua, yhteystietoni löydät kotisivuiltani.

Lisää uusi kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *